Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Πώς βοηθούν 30 λεπτά ανεβοκατέβασμα σκάλας την εβδομάδα. Ας προσπαθήσουμε να το κάνουμε!

Η άσκηση, σε οποιαδήποτε μορφή της, είναι απαραίτητη για έναν υγιή οργανισμό.
Εκτός από το γυμναστήριο, όμως, μπορείτε να ασκηθείτε κάνοντας πιο απλά πράγματα, όπως περπάτημα ή ακόμη και ανεβοκατέβασμα σκάλας.
Πώς μπορεί όμως να βοηθήσει η σκάλα έναν οργανισμό; Σύμφωνα με ερευνητές μόλις 30 λεπτά χρήσης σκάλας την εβδομάδα παρέχουν τα ίδια καρδιαγγειακά οφέλη με αντίστοιχης διάρκειας ποδηλασία.
Στο πλαίσιο της σχετικής δοκιμής, οι ερευνητές ζήτησαν από 31 υγιείς γυναίκες που έκαναν καθιστική ζωή να γυμναστούν για 10 λεπτά την ημέρα, 3 φορές την εβδομάδα, για διάστημα 6 εβδομάδων συνολικά. Στην πρώτη φάση της δοκιμής, κάποιες από τις γυναίκες έπρεπε να ανέβουν μια σκάλα με γρήγορο ρυθμό σε «σετ» των 20 δευτερολέπτων. Στη δεύτερη φάση της δοκιμής, οι γυναίκες έπρεπε να ανέβουν και να κατέβουν μια σκάλα σε «σετ» των 60 δευτερολέπτων. Τα αποτελέσματά τους συγκρίθηκαν με αυτά των υπόλοιπων γυναικών, οι οποίες ακολούθησαν αντίστοιχα προγράμματα γυμναστικής σε ποδήλατο αντί για σκάλα. Τα προγράμματα περιελάμβαναν ζέσταμα, χαλάρωση και περίοδο ανάρρωσης. Οι τελικές αναλύσεις των ερευνητών οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι και στις δύο περιπτώσεις η χρήση σκάλας βελτίωσε την καρδιοαναπνευστική φυσική κατάσταση των γυναικών κατά την περίοδο μελέτης κατά τρόπο αντίστοιχο με τη γυμναστική σε ποδήλατο.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η χρήση σκάλας αποτελεί πρακτικά ένα είδος διαλειμματικής άσκησης με σπριντ (sprint interval training – SIT), η οποία χαρακτηρίζεται από σύντομα, διακοπτόμενα «ξεσπάσματα» έντονης γυμναστικής.

  • Από το http://medicalnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου