Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Πέθανε άρρωστη, που ζούσε με μηχάνημα, όταν έκοψε η ΔΕΗ το ρεύμαΣάλο στην Κρήτη, στην Ελλάδα, ακόμα και στην Ευρώπη, αφού έγινε θέμα σε μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες, έχει δημιουργήσει το τραγικό περιστατικό με τον απροσδόκητο χαμό της 56χρονης Ευτυχίας Ποποδάκη, τετραπληγικής γυναίκας στα Χανιά, που "έσβησε" από τη ζωή, όπως καταγγέλλουν οι δικοί της άνθρωποι, όταν έσβησε το ρεύμα από τη ΔΕΗ και μαζί το μηχάνημα μηχανικής υποστήριξης που είχε στο σπίτι και από το οποίο κρεμόταν το νήμα της ζωής της τα τελευταία 15χρόνια!

Με την αντιπαράθεση να μαίνεται ανάμεσα στην οικογένεια της αδικοχαμένης Χανιώτισσας και τη ΔΕΗ για το αν η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού γνώριζε για την ιδιαιτερότητα της υγείας της 56χρονης προτού  κόψει το ρεύμα στο σπίτι της και με τη ΔΕΗ να προχωρά σε επίσημη έρευνα για την υπόθεση, το θέμα έχει πάρει πλέον πολιτικές διαστάσεις. Με έντονες αντιδράσεις από βουλευτές και τα  κόμματα της αντιπολίτευσης. Αλλά και από την ίδια την κυβέρνηση, με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκο να χαρακτηρίζει τραγικό λάθος τη διακοπή του ρεύματος στο σπίτι της 56χρονης, αφήνοντας αιχμές κατά της ΔΕΗ.

Κόλαφος η τοποθέτηση του βουλευτή Γιώργου Σταθάκη, εις απάντηση στις διευκρινήσεις της επιχείρησης ότι δεν βρισκόταν στα μητρώα της με τους ευπαθείς πολίτες η 56χρονη και κατ επέκταση η έκκληση της πως είτε οι ίδιοι οι ασθενείς είτε οι συγγενείς τους πρέπει να ενημερώσουν την επιχείρηση για τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν.

''Ήταν ενήμεροι εδώ και 10 χρόνια για την κατάσταση που βίωνε η γυναίκα'', η αποστομωτική απάντηση του βουλευτή Γιώργου Σταθάκη στο Ράδιο 9,84 και στο Γιώργο Σαχίνη.

''Αλλεπάλληλες ήταν οι παρεμβάσεις μου κι από το γραφείο μου προκειμένου να ρυθμιστούν οι οφειλές της γυναίκας, να εξασφαλιστεί πως δεν θα κοβόταν η παροχή'' συνέχισε.

Ο βουλευτής επεσήμανε πως διαθέτει και τις γραπτές απαντήσεις της ΔΕΗ επί των αιτημάτων του.Η νεκροψία

Την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον στρέφεται στη νεκροψία που διενεργήθηκε χθες στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, υπό τον ιατροδικαστή Αντώνη Παπαδομανωλάκη, παρουσία εμπειρογνώμονα και της ΔΕΗ. Τα αποτελέσματα της νεκροψίας θα ρίξουν φως στα αίτια του τραγικού περιστατικού και στο γιατί κόπηκε το νήμα της ζωής της ανάπηρης γυναίκας, σε συνδυασμό με τις ιστολογικές εξετάσεις που θα πραγματοποιηθούν επίσης από τον ιατροδικαστή κ. Παπαδομανωλάκη, αλλά και τη μηχανολογική-ηλεκτρολογική εξέταση που θα πραγματοποιηθεί από ειδικούς πραγματογνώμονες. 

Ερωτηθείς πάντως από τη "Ν.Κ." μετά την ολοκλήρωση της πολύωρης νεκροψίας που διενήργησε, ο ιατροδικαστής ανέφερε πως η νεκροψία δε δίνει σαφή εικόνα και πως το τοπίο θα ξεκαθαρίσει περισσότερο μετά τη διενέργεια των υπόλοιπων εξετάσεων. Πάντως, φαίνεται να επιβεβαιώνεται πως ο θάνατος της 56χρονης σημειώθηκε το επίμαχο διάστημα που υπήρξε η διακοπή της ηλεκτροδότησης.Οργή

Επανασύνδεση

Τραγική ειρωνεία μέσα σε όλη την παραπάνω καταιγίδα και το σάλο που έχει ξεσπάσει μετά τον τραγικό χαμό της 56χρονης γυναίκας η επαναφορά του ρεύματος στο σπίτι της! Χθες, με νωπή την οδύνη και τη θλίψη για το θάνατο της γυναίκας, η ΔΕΗ προχώρησε σε επανασύνδεση του ρεύματος, για τις ανάγκες της κηδείας της άτυχης γυναίκας. Ηλεκτρολόγος, παρουσία μάλιστα και αστυνομικού, προχώρησε σε σύντομη επανασύνδεση. Υπό τις ειρωνικές, οργισμένες αντιδράσεις συγγενών και γειτόνων που εξέλαβαν μονάχα ως ειρωνεία και αλάτι στην πληγή την κίνηση της ΔΕΗ να ανεβάσει τους διακόπτες - διακόπτες, όπως υποστηρίζουν τα συγγενικά πρόσωπα της 56χρονης, που κατέβασε με πλήρη αναλγησία, προδιαγράφοντας το βέβαιο θάνατο της τετραπληγικής γυναίκας, η οποία ζούσε με μηχανική υποστήριξη καθ' όλο το 24ωρο...Μηχανική υποστήριξη

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η 56χρονη είχε βεβαρημένη υγεία, αδυνατούσε ακόμα και να μιλήσει και ζούσε μονάχα χάρη στη μηχανική υποστήριξη. Την άτυχη γυναίκα, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, φέρεται να φρόντιζε μια άλλη γυναίκα, που χθες για μία ώρα, την κρίσιμη ώρα που κόπηκε λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών το ρεύμα, απουσίαζε από το σπίτι, με αποτέλεσμα να επέλθει, όπως αναφέρεται από την πλευρά της οικογένειας, το μοιραίο. Τα παιδιά της εξέφρασαν χθες την πρόθεσή τους να υποβάλουν μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου.

Η ΔΕΗ, πάντως, από την πλευρά της υποστηρίζει πως η γυναίκα δεν είχε ουδέποτε δηλωθεί ως "ευάλωτος καταναλωτής" και ως εκ τούτου η Επιχείρηση δε γνώριζε για το πρόβλημα και ότι έχρηζε μηχανικής υποστήριξης.Έρευνα

Από πλευράς της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού έχει διαταχθεί βεβαίως αρμόδια υπηρεσιακή έρευνα για να διερευνηθούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης. Σε σχετική ανακοίνωσή της ωστόσο, η ΔΕΗ - για την ακρίβεια ο ΔΕΔΔΗΕ ως διαχειριστής του συστήματος - δηλώνει υπηρεσιακή άγνοια για την ιδιαίτερη περίπτωση υγείας της 56χρονης, αναφέροντας: «Θα θέλαμε πρωτίστως να εκφράσουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια της εκλιπούσας.

Σχετικά με δηλώσεις σε ΜΜΕ, ότι το τοπικό Κατάστημα της ΔΕΗ στα Χανιά γνώριζε για την κατάσταση της υγείας του καταναλωτή, σας γνωρίζουμε ότι: Ουδέποτε δηλώθηκε και συνεπώς ουδέποτε υπήρξε ένταξη στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών και ιδιαίτερα στην κατηγορία των ατόμων που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, για τους οποίους η Επιχείρηση δεν προβαίνει ποτέ σε διακοπή ηλεκτροδότησης της οικίας τους λόγω οφειλής, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο κατά τους μήνες που προστάζουν οι σχετικοί κώδικες της Πολιτείας.

Πρόσθετα επισημαίνουμε ότι δεν υπάρχει κανένα γραπτό αίτημα για τη συγκεκριμένη περίπτωση και ουδέποτε έχει ζητηθεί διακανονισμός οφειλής.

Ως εκ τούτου, η Επιχείρηση δε γνώριζε και δε θα μπορούσε να γνωρίζει ότι ο συγκεκριμένος καταναλωτής ήταν μηχανικά υποστηριζόμενος, ώστε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Ωστόσο, όπως προβλέπουν οι Κανονισμοί της Επιχείρησης, αλλά και όπως επιβάλλει η αντιμετώπιση σοβαρών συμβάντων, έχει συσταθεί Επιτροπή Διοικητικής Προανάκρισης για την πλήρη καταγραφή της υπόθεσης, αξιολόγησης των συμβάντων και διαδικασιών που ακολουθήθηκαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της Πολιτείας είναι ενταγμένοι 656.000 καταναλωτές, οι οποίοι δε διατρέχουν οποιοδήποτε κίνδυνο διακοπής ρεύματος λόγω οφειλής. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και 5.874 άτομα που  ύστερα από σχετική αίτησή τους και έγκριση της Πολιτείας έχουν ενταχθεί στην ειδική κατηγορία ατόμων που χρήζουν ανάγκης μηχανικής υποστήριξης.

Υπενθυμίζουμε ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ευπαθών καταναλωτών, για την ένταξη στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών, απαιτείται μια απλή αίτηση, η οποία μπορεί να υποβληθεί και τηλεφωνικά στη γραμμή εξυπηρέτησης πελατών της ΔΕΗ, 11770».ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΓΙΟΣ

«Είχαν γνώση στη ΔΕΗ»

Διαφορετική εκδοχή δίνει ο γιος της άτυχης γυναίκας, ο οποίος σε δηλώσεις του σε αθηναϊκά κανάλια είπε πως η ΔΕΗ γνώριζε για την κατάσταση της υγείας της μητέρας του και πως για τη συγκεκριμένη οφειλή των 800 ευρώ η οικογένεια είχε προχωρήσει σε διακανονισμό με τη ΔΕΗ. «Είναι άδικο μια γυναίκα 56 χρονών να φύγει σαν να την έχουν πνίξει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γιος της αδικοχαμένης 56χρονης...Βουλευτές

Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε σε δηλώσεις του και ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης. Είπε ότι γνώριζε την κατάσταση της υγείας της 56χρονης, καθώς και την κακή οικονομική κατάσταση της οικογένειας και πως είχε έρθει εδώ και χρόνια σε επικοινωνία με ανθρώπους στη ΔΕΗ, αλλά και στον ΟΓΑ, για τη σύνταξη της 56χρονης.

Τόσο ο ίδιος όσο και ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης κατέθεσαν κοινοβουλευτική αναφορά για το τραγικό συμβάν. Συμβάν το οποίο έχει ήδη κάνει το γύρο της Ευρώπης!

Με εκτενές ρεπορτάζ, που ανήρτησε χθες το μεσημέρι στον ιστότοπό της, η βρετανική εφημερίδα "The Telegraph" αναφέρεται στο τραγικό περιστατικό, υπό τον τίτλο "Τετραπληγική γυναίκα σε μηχανική υποστήριξη πέθανε λόγω απλήρωτων λογαριασμών".ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

«Είχαμε χτυπήσει καμπανάκι»

«Δυστυχώς, είχαμε προειδοποιήσει. Αποδειχτήκαμε προφήτες», αναφέρει δηκτικά και οργισμένα η Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου-Κρήτης, αναφέροντας σε ανακοίνωσή της: «Η Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου Κρήτης το 2011, αντιλαμβανόμενη του κινδύνους που διέτρεχαν ασθενείς με αδυναμία πληρωμής των λογαριασμών της ΔΕΗ, είχε έγκαιρα κινηθεί και επ' απειλή σκοπούμενης βλάβης και απώλεια ζωής είχε εξασφαλίσει σχετική ρύθμιση από την Επιχείρηση. Δυστυχώς το ελληνικό γκουβέρνο για μια ακόμη φορά εκδήλωσε την απάνθρωπη ολιγωρία του με τραγική συνέπεια το θάνατο της συνανθρώπου μας στα Χανιά.

Πιστεύουμε ότι ο εισαγγελέας θα πρέπει να έχει πλέον το λόγο. Παράλληλα όμως θα πρέπει η κυβέρνηση πάραυτα να θεσπίσει την απόλυτη απαγόρευση διακοπής ηλεκτροδότησης σε όλους τους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών, καθώς και σε όλους τους πάσχοντες που χρησιμοποιούν ηλεκτροδοτούμενες συσκευές ή συντηρούν φάρμακα σε ψυγείο. Η διαδικασία θα πρέπει να είναι απλή για τους πολίτες. Επιπλέον θα πρέπει να απαγορευτεί κάθε ενέργεια διακοπής ηλεκτροδότησης, εφόσον το αρμόδιο συνεργείο διαπιστώσει εντός της οικίας ότι υπάρχει ασθενής των παραπάνω κατηγοριών. Φτάνει πια η απρόσωπη απανθρωπιά των υπηρεσιών».

  • Γ. ΒΡΕΝΤΖΟΣ«Δυο μέτρα και δυο σταθμά για τους οφειλέτες»

Συγκλονισμένοι έχουν μείνει από το συμβάν και οι τεχνικοί της ΔΕΗ, με το μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ Γιάννη Βρέντζο να καυτηριάζει, μιλώντας στη "Ν.Κ." την ευκολία με την οποία, όπως τόνισε, κόβεται το ρεύμα από τη διοίκηση της ΔΕΗ σε φτωχούς πολίτες την ώρα που κάνουν τα στραβά μάτια σε μεγαλοοφειλέτες!

«Ήταν ένα θλιβερό γεγονός που συγκλόνισε όλη τη χώρα. Τους τεχνικούς της ΔΕΗ. Συλλυπούμαστε από καρδιάς τους συγγενείς της άτυχης γυναίκας. Είναι μια απαράδεκτη ενέργεια αν αποδειχτεί ότι η ΔΕΗ γνώριζε ότι υπήρχε άτομο με ειδικές ανάγκες που έχρηζε απρόσκοπτης ηλεκτροδότησης λόγω μηχανικής υποστήριξης.

Δυστυχώς, η απουσία του κράτους, της Πολιτείας, φάνηκε ξανά. Η γύμνια των κοινωνικών δομών των Δήμων και της Περιφέρειας, τους οποίους καλώ να ξεκινήσουν επειγόντως μια πλήρη καταγραφή. Να  πηγαίνουν πόρτα-πόρτα, καταγράφοντας αναλυτικά τους συνανθρώπους μας που δεν έχουν τα προς το ζην. Και από τη μεριά τους να προβούν σε απαραίτητες ενέργειες για να μην επαναληφθούν τέτοια θλιβερά φαινόμενα», ανέφερε ο κ. Βρέντζος και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, βλέπουμε μια αντίφαση. Σε μεγάλες επιχειρήσεις γίνονται τα στραβά μάτια. Την ίδια στιγμή, με ιδιαίτερη ευκολία γίνονται διακοπές ρεύματος στα φτωχά νοικοκυριά για να μαζέψει η ΔΕΗ τα μικροποσά, ενώ μεγάλες επιχειρήσεις, το Δημόσιο και πολιτικά κόμματα - όπως η Ν.Δ. που χρωστά 600.000 ευρώ - οφείλουν μεγάλα ποσά».

  • Μπάμπης Σαββίδης -Ιωάννα Βλαχάκη από την εφημερίδα ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου