Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Παγωτό… χωράει στην καλοκαιρινή μας διατροφή;

Εννοείται ότι το καλοκαίρι και οι διακοπές είναι συνυφασμένες σε μικρούς και μεγάλους με δυο πράγματα, μπάνια και παγωτά!

Όσον αφορά στα παγωτά η αλήθεια λοιπόν είναι ότι ΝΑΙ και τα παγωτά χωράνε σε μία φυσιολογική ισορροπημένη διατροφή, τόσο στο καθημερινό διαιτολόγιο ενός ενήλικα όσο και ενός παιδιού . Το πάν είναι το μέτρο στην κατανάλωση τους τόσο σε ποσότητα (πόσες μπάλες τη φορά;) όσο και σε συχνότητα κατανάλωσης (πόσες φορές την εβδομάδα;)!

Συγκρατήστε τα παρακάτω:

1. Τα παγωτά έχουν θρεπτική αξία για τον οργανισμό μας (παρέχοντας πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπίδια, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία) και δεν δίνουν μόνο κενές θερμίδες! Πρώτες ύλες των παγωτών είναι το γάλα, στα frozen yogurts το γιαούρτι, στα σορμπέ-γρανίτες τα φρούτα και χυμοί φρούτων ενώ άλλα κύρια συστατικά σε όλα τα παραπάνω είναι το βούτυρο ή η κρέμα γάλακτος, η ζάχαρη ή άλλες γλυκαντικές ύλες, το αυγό, το κακάο και διάφορα πρόσθετα (όπως χρωστικές, συντηρητικά και σταθεροποιητές, γαλακτωματοποιητές). 1 μπάλα παγωτό αποδίδει περίπου 150-250 θερμίδες

2. Καταναλώνουμε παγωτό 2-3 φορές την εβδομάδα το πολύ και ΟΧΙ σε καθημερινή βάση, γιατί θα επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με πλεόνασμα θερμίδων άρα και παραπανίσιου βάρους, ίσως ακόμη και αύξηση της χοληστερίνης.

3. Καταναλώστε το παγωτό μεμονωμένα (το απόγευμα ή αντί βραδινού πχ σε συνδυασμό με 1 μπολ φρουτοσαλάτα) και αποφύγετε το μετά από ένα κυρίως γεύμα (μεσημεριανό ή βραδινό).

4. Αποφύγετε τα παγωτά γίγας , τα παρφέ κρέμας- σοκολάτας και πάντα να μετράτε την μερίδα του παγωτού σας να μην ξεπερνάει τα 140 ml δηλαδή περίπου 100 gr, δηλ μία μπάλα! Επίσης αποφύγετε τα περίεργα toppings (μπισκότα, ζαχαρωτά) και σιρόπια καραμέλας/σοκολάτας και προτιμήστε αντί αυτών 1-2 κ.γ. τριμμένους ξηρούς καρπούς.

5. Προτιμήστε τις γρανίτες, τα σορμπέ, τα light παγωτά ή τα frozen yogurt που αποδίδουν 90-120 θερμίδες/ 100 gr, αλλά και πάλι ΜΕ ΜΕΤΡΟ στην ποσότητα! Βέβαια μη ξεχνάτε ότι όταν καταναλώνουμε μόνο τέτοιου είδους «απενοχοποιημένα» προϊόντα, τείνουμε να τα θεωρούμε πιο υγιεινά και έτσι τρώμε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες, με αποτέλεσμα πρόσληψη περισσότερων θερμίδων άρα και παραπανίσιου βάρους!

6. Να θυμάστε ότι όσο περισσότερα παγωτά τρώτε τόσο περισσότερο θα τα αναζητάτε (τον εκρηκτικό αυτό δροσερό συνδυασμό ζάχαρης και λίπους) οπότε καλύτερα να μην εθίζετε και συνηθίζετε τον οργανισμό σας στο γλυκό αυτό πειρασμό!

7. Αν νιώθετε ότι το παρακάνατε ένα συγκεκριμένο διάστημα με τα παγωτά προσπαθήστε το επόμενο αντίστοιχο διάστημα να τα αποφύγετε τρώγοντας άλλου τύπου σνάκ όπως φρούτα, χυμούς φρούτων ή λίγη μαύρη σοκολάτα μαζί με 5-6 αμύγδαλα ωμά ή ένα μικρό παστέλι ή 1 λουκούμι ή 2 μπισκότα ολικής άλεσης.

8. Επίσης για εσάς που προσέχετε τη σιλουέτα σας, για κάθε παγωτό που τρώτε περπατήστε γρήγορα 30 λεπτά. Έτσι και θα το «κάψετε» και θα είστε απαλλαγμένοι από τύψεις για τη γλυκιά απόλαυση!

9. Εννοείται πως το σπιτικό παγωτό από φρέσκο γάλα είναι το πιο υγιεινό και δροσιστικό γλύκισμα για εσάς και τα παιδιά σας, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει πως τρώμε όλο το τάπερ της μαμάς μονομιάς!

10. Μία πρόταση θα ήταν να ζυγίσετε μια φορά μία μπάλα παγωτού (πρίν το φάτε) για να οπτικοποιήσετε τη μερίδα σας!

11. Τέλος για τη διασφάλιση της υγείας όλων, αποφύγετε παγωτά με σημάδια αλλοίωσης (παγωτό με κρυστάλλους, με παραμορφωμένη συσκευασία, παγωτό που έχει περάσει η ημερομηνία λήξης του, παγωτό που η συσκευασία σου πιέζεται εύκολα άρα βρίσκεται ήδη στη διαδικασία απόψυξης, παγωτό που έχει δυσάρεστη οσμή, γεύση πικρή, ξινή ή αλμυρή).

Συνοψίζοντας, το παγωτό είναι καλοκαιρινή τροφή- επιδόρπιο που μπορούμε άφοβα να εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή με την προϋπόθεση του μέτρου στην κατανάλωση!

  • Από το NUTRI SCIENCE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου