Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Από τον Μπαλτάκο στον Παρασκευόπουλο

Με μία συνέντευξη (και μάλιστα σε έντυπο που σε κάνει να αναρωτιέσαι – θα τα έλεγε αυτά στην «Καθημερινή» ή στο «Βήμα»;), ο Νίκος Παρασκευόπουλος, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατορθώνει κάτι αξιοσημείωτο: πιάνει το νήμα από εκεί που το είχε αφήσει ο Τάκης Μπαλτάκος.

Σε πρώτο επίπεδο, ο ακαδημαϊκός που έγινε γνωστός σαν υπερασπιστής και θεωρητικός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιδεικνύει, ηθελημένα ή μη, έναν πρωτοφανή (;) πολιτικό κυνισμό.

Με τη συνέντευξή του στην «Βραδυνή της Κυριακής» χαϊδεύει τα αφτιά όλων εκείνων που έχουν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, όμως απειλούν να μην το ξανακάνουν.

Ολο και κάτι μπορεί να μαζέψει κάποιος και επειδή οι ψήφοι είναι πλέον πολύτιμες, το συνονθύλευμα του κοινωνικού σώματος που ήλπισε στον ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτεται.

«Η εικόνα της συνύπαρξης στο Καστελόριζο και στη Ρω σε πολλούς μας δεν άρεσε. Από την άλλη όμως πρέπει να αποφασίσουμε τι προτιμούμε: μια προσπάθεια ένταξης της Χρυσής Αυγής στο κλίμα της δημοκρατίας ή τη διαρκή ρήξη».

Ερμηνεία (πιθανή): «Εχουμε διαρροές προς την Χρυσή Αυγή, κάτι μπορούμε να συμμαζέψουμε, ας το προσπαθήσουμε, ποτέ δεν ξέρεις…». Απορία (αναπόφευκτη): Τι σημαίνει «ένταξη της Χρυσής Αυγής στο κλίμα της δημοκρατίας»; Μήπως ότι αν χρειαστεί κάνουμε και κυβέρνηση μαζί της;

«Τιμώ την ελληνική σημαία και πιστεύω ότι η ηθικο-κοινωνική αποδοκιμασία των προσβολών της θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική».

Ερμηνεία (πιθανή): «Και αυτοί που καίνε τις σημαίες του χώρου μας είναι, ας μην τους βάλουμε απέναντι. Ποτέ δεν ξέρεις…»

«Αν (η στάση της αστυνομίας απέναντι στους αντιεξουσιαστές) ήταν σκληρότερη, θα ήταν σκληρότερα και τα επεισόδια».

Ερμηνεία (πιθανή): «Αυτό ήταν το δόγμα που επικράτησε τον Δεκέμβριο του 2008. Ολα πήγαν καλά, γιατί να το αποκηρύξουμε; Ποτέ δεν ξέρεις…».

Σε δεύτερο επίπεδο, με την συνέντευξη αυτή ο κ. Παρασκευόπουλος (για τον οποίο δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι έχει γράψει ένα βιβλίο και το παρουσιάζει τις επόμενες ημέρες), επιχειρεί κάτι που κανείς δεν φανταζόταν όταν η Αριστερά καταλάμβανε την εξουσία. Με τη λογική ότι αυτό που προέχει τώρα είναι η εξουσία, ειδικώς αφότου ψηφίστηκαν μνημόνια, έρχονται νέα και οι ιδεολογικές εμμονές δεν οδηγούν πουθενά, ας τα δώσουμε όλα για την ψήφο και γαία πυρί μιχθήτω.

Ομολογουμένως, τόσο μεγάλο άλμα ο κ. Μπαλτάκος δεν είχε κάνει. Ας αναλογιστεί κάποιος αν οι συνομιλίες του με τον Κασιδιάρη ήταν τόσο σοκαριστικές όσο οι δηλώσεις του Παρασκευόπουλου…

  • Του Άγγελου Κωβαίου από το http://www.protagon.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου