Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Για τους άστεγους, δεν υπάρχουν Χριστούγεννα

25 Δεκεμβίου 2016. Ημέρα Χριστουγέννων. Ώρα 21:00. Το κέντρο της Αθήνας έχει φορέσει τα γιορτινά του. Πολύχρωμα φώτα, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, χιλιάδες πολίτες στους δρόμους γιορτάζουν την γέννηση του Θεανθρώπου.

Σε κάποιες σκοτεινές γωνιές των πολυσύχναστων δρόμων όμως, κάποιες ανθρώπινες φιγούρες επαναφέρουν τους πολίτες στην σκληρή πραγματικότητα. Είναι οι «Αθλιοι» των Αθηνών. Ανθρωποι που έχασαν τα πάντα και είναι αναγκασμένοι να ζουν στον δρόμο κάτω από άθλιες συνθήκες. Για αυτούς, τα Χριστούγεννα όπως είπαν στο iefimerida, είναι μια δύσκολη ημέρα όπως όλες οι υπόλοιπες.

«Είμαι στον δρόμο τρία χρόνια», μας λέει ο Σωτήρης που έχει στήσει το πρόχειρο κατάλυμα του, φτιαγμένο από χαρτόκουτα και πλαστικά, στην πλατεία Μοναστηρακίου. «Κάποτε είχα το σπίτι μου, την οικογένεια μου, τη δουλεία μου. Δούλευα στην οικοδομή. Κάποια στιγμή με χτύπησε η ανεργία, με πήρε από κάτω και άρχισα το αλκοόλ. Λάθη επί λαθών. Σήμερα το μόνο που με νοιάζει είναι να βρω ένα πιάτο φαγητό στα συσσίτια και τσιγάρα να καπνίσω. Θέλω να καταφέρω να γυρίσω στην φυσιολογική μου ζωή αλλά δεν νομίζω ότι θα τα καταφέρω», συμπληρώνει και σκεπάζεται με την βρώμικη κουβέρτα του.

Στην οδό Σταδίου συναντάμε ένα πατέρα με το παιδί του, έχει στήσει το πρόχειρο παράπηγμα του σε μία απάνεμη εσοχή δίπλα από τη βιτρίνα ενός πολυτελούς καταστήματος. «Μας έκανε έξωση ο ιδιοκτήτης του σπιτιού», λέει. «Εμεινα άνεργος. Δεν θα κάτσω για πολύ στο δρόμο, θα βρω μια λύση και θα νοικιάσω άλλο σπίτι».

Στην πλατεία Κουμουνδούρου, νεαροί σκιές των εαυτών τους κοιμούνται στα σκαλοπάτια. Αγοραπωλησία και χρήση ναρκωτικών τους έχουν εξουθενώσει. Ζουν πάνω στην πλατεία και  κοιμούνται εκεί.

Στην οδό Ερμού οι αντιθέσεις μεγάλες. Χιλιάδες πολίτες γιορτάζουν τα Χριστούγεννα την ώρα που στην άκρη του δρόμου άστεγοι ζητιανεύουν για να βγάλουν τα τσιγάρα τους.

  • Ρεπορτάζ του iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου