Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Διμοιρία των ΜΑΤ στην Πατησίων μετά τις επιθέσεις στα τρόλεϊ. Δυστυχώς, εκεί φτάσαμε!

Προβληματισμός επικρατεί στην ΕΛ.ΑΣ. μετά την πυρπόληση τριών τρόλεϊ στην οδό Πατησίων σε απόσταση αναπνοής από το Πολυτεχνείο, στο κέντρο της Αθήνας το βράδυ της Δευτέρας.

Τα δύο από αυτά μάλιστα είχαν επιβάτες, καθώς εκτελούσαν τακτικό δρομολόγιο, αλλά ομάδα κουκουλοφόρων τα σταμάτησε, κατέβασαν τον κόσμο και τους έβαλαν φωτιά. Το τρίτο τρόλεϊ ακολουθούσε χωρίς επιβάτες και ο οδηγός του όταν είδε την επίθεση το εγκατέλειψε, αλλά δεν το ασφάλισε καλά, με αποτέλεσμα να κυλήσει και να πέσει πάνω στο προπορευόμενο που είχε τυλιχτεί στις φλόγες και να υποστεί και αυτό σοβαρές ζημιές.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημείωναν ότι ελήφθη απόφαση να τοποθετηθεί τις βραδινές ώρες διμοιρία των ΜΑΤ έτσι ώστε η παρουσία να λειτουργεί αποτρεπτικά και να μην επαναληφθούν παρόμοιες επιθέσεις.

Με αφορμή το περιστατικό οι διοικήσεις του ΟΑΣΑ ΑΕ και της ΟΣΥ ΑΕ «καταγγέλλουν και καταδικάζουν τις συνεχείς αναίτιες επιθέσεις ακραίας βίας και τους βανδαλισμούς που σημειώνονται από ομάδες κουκουλοφόρων και έχουν ως στόχο τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, με αποκορύφωμα την πυρπόληση τριών τρόλεϊ της ΟΣΥ μπροστά από το Πολυτεχνείο. Πρόκειται ασφαλώς για ύποπτες ενέργειες που φανερώνουν ότι κάποιοι έχουν στοχοποιήσει τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες, με άγνωστα προς το παρόν κίνητρα και ελατήρια. Ωστόσο, το μόνο που επιτυγχάνουν στην πράξη είναι η καταστροφή δημόσιας περιουσίας και η πρόκληση ταλαιπωρίας και εύλογης ανησυχίας στο επιβατικό κοινό».

Επισημαίνουν ότι «οι τυφλές αυτές βίαιες επιθέσεις δεν στρέφονται μόνο εναντίον των αστικών συγκοινωνιών, αλλά και κατά της δημοκρατίας, αφού εμποδίζουν την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών και την απρόσκοπτη κυκλοφορία τους στον δημόσιο χώρο. Σημειώνουμε ότι από τον Φεβρουάριο του 2016 μέχρι και σήμερα οι διοικήσεις του ΟΑΣΑ ΑΕ και της ΟΣΥ ΑΕ έχουν προχωρήσει σε μια σειρά ενεργειών για την ασφαλή διέλευση των τρόλεϊ και λεωφορείων από τη συγκεκριμένη περιοχή. Επίσης βρίσκονται σε συνεχή συνεννόηση, αλληλογραφία και συναντήσεις με τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, ώστε να ληφθούν όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των πολιτών και του δημόσιου χώρου από αντίστοιχα απαράδεκτα και καταδικαστέα περιστατικά. Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε πως θα είναι διαρκής η παρουσία και λειτουργία των ΜΜΜ στον δημόσιο χώρο, εξασφαλίζοντας το αναφαίρετο δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης των συμπολιτών μας»

Το περιστατικό «πυροδότησε» ένταση με τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη να ζητά την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Τόσκα ενώ ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Βασίλης Κικίλιας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας είναι απαράδεκτη και επιδεινούμενη.

Η καρδιά της πρωτεύουσας εξακολουθεί να βρίσκεται σε ένα καθεστώς αποκλεισμού, με πολίτες οι οποίοι αισθάνονται καθημερινά ότι κινδυνεύει η σωματική τους ασφάλεια, καθώς και οι περιουσίες τους. Οι πολίτες είναι όμηροι των "γνωστών - αγνώστων" μπαχαλάκηδων, οι οποίοι - λόγω της ανεπάρκειας της πολιτικής ηγεσίας της χώρας - εξακολουθούν να "αλωνίζουν" στο κέντρο της Αθήνας».

Από την πλευρά του ο Ν.Τόσκας απάντησε ότι «οι συντεταγμένες αντιδράσεις Κικίλια - Καμίνη αναδεικνύουν την όλο και στενότερη σύγκλιση των απόψεών τους. Συστηματικά επικεντρώνονται στο ειδικό προκειμένου να συγκαλύψουν τη γενικότερη εικόνα της ασφάλειας της πόλης. Ο κ. Κικίλιας εμφανίζεται για άλλη μια φορά με επιλεκτική μνήμη και αποφεύγει να ανατρέξει στα γεγονότα επί των ημερών διακυβέρνησης της ΝΔ. Τότε που διαδραματίζονταν εκτεταμένα επεισόδια στην Αθήνα και γινόταν μαζική χρήση δακρυγόνων και βίας, ακόμη και εναντίον γνωστών αγωνιστών σε διαδηλώσεις».

Και πρόσθεσε: «Ξεχνούν ότι επί της ΝΔ συνέβαιναν κατ' επανάληψη εκτεταμένες ζημιές σε καταστήματα και οχήματα. Η ΝΔ της άκριτης βίας έναντι των πολιτών και της προκλητικής αδιαφορίας για την αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος, είναι αυτή που επί σειρά ετών έσπρωχνε τα προβλήματα κάτω από το χαλί, τόσο στα Εξάρχεια όσο και στη δυτική Αττική. Επί των ημερών της δεν εφάρμοζαν κανενός είδους αστυνόμευση σε αυτές τις περιοχές. Είναι αυτή που έκλεισε τα μάτια απέναντι στα προβλήματα, δεν έδωσε λύσεις και τώρα εγκαλεί τους άλλους. Σε ό,τι αφορά τον δήμαρχο της Αθήνας, συνηθίζει να επιλέγει την εύκολη κριτική, αλλά όποτε του έχει ζητηθεί να αναλάβει ευθύνες, το αποφεύγει. Η ασφάλεια δεν εξασφαλίζεται ούτε με ιδεοληψίες ούτε με εμπάθεια».

  • Από το Newsroom του ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου