Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Πέντε τρόποι για να διαχειριστείτε το στρες των χριστουγεννιάτικων αγορών



Η βόλτα στα μαγαζιά την περίοδο των εορτών μπορεί να προκαλέσει σημαντικό στρες ακόμη και σε άτομα που δεν πάσχουν από αγοραφοβία ή δεν εκδηλώνουν κρίσεις πανικού. Ο κόσμος, η φασαρία, τα λαμπιόνια και το κατά τα άλλα ευχάριστο χριστουγεννιάτικο σκηνικό είναι πιθανό να σας κάνουν να θέλετε να φύγετε τρέχοντας αντί να απολαύσετε τα ψώνια σας.

Δείτε πέντε τρόπους να αποφύγετε την ψυχολογική επιβάρυνση και να κάνετε τη διαδικασία των αγορών πιο ευχάριστη και ξεκούραστη.



1. Κάντε ορισμένες από τις αγορές σας διαδικτυακά

Εάν έχετε ήδη επιλέξει τουλάχιστον κάποια από τα δώρα που θέλετε να αγοράσετε, μπορείτε να τα βρείτε στο διαδικτυακό κατάστημα της εκάστοτε επιχείρησης και να έρθουν απευθείας στην πόρτα σας. Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται βέβαια στην περίπτωση αυτή σε ζητήματα ασφάλειας.



2. Πάρτε μαζί σας έναν φίλο

Θα νιώσετε πιο άνετα και θα έχετε κάποιον να μιλήσετε εάν αισθανθείτε ότι πιέζεστε.



3. Καταστρώστε σχέδιο

Φτιάξτε μια λίστα με τα πράγματα που θέλετε να αγοράσετε και πού είναι πιο πιθανό να τα βρείτε, ώστε να αποφύγετε την άσκοπη περιπλάνηση σε εμπορικά κέντρα και τοπικές αγορές.



4. Εφαρμόστε τις τεχνικές της γνωσιακής συμπεριφοριστικής θεραπείας

Η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας που εστιάζει στο πώς μπορούν να αλλάξουν οι σκέψεις και οι συμπεριφορές ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητα του ατόμου. Μπορείτε να εφαρμόσετε και εσείς αυτήν την προσέγγιση, για παράδειγμα επαναλαμβάνοντας φράσεις που σας ηρεμούν όταν έχετε στρες ή κάνοντας ένα διάλειμμα για να διαβάσετε ένα βιβλίο που σας χαλαρώνει ή να ακούσετε λίγη μουσική.



5. Βαθιές αναπνοές

Απλή και εξαιρετικά αποτελεσματική τακτική με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα. Μπορείτε να δοκιμάσετε την τεχνική της «δυναμικής αναπνοής» (power breath), η οποία περιλαμβάνει τη βαθιά εισπνοή και έπειτα την εκπνοή σε διπλάσιο χρόνο.

  • Από το http://www.onmed.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου