Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Συνεχίζει τις υποσχέσεις στην εκλογική του πελατεία ο Α. Τσίπρας. Όλα όμως έχουν και τα όρια τους

Στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση ενός έτους από την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συμπίπτει με τις κλιμακούμενες κινητοποιήσεις των αγροτών και τη διογκούμενη οργή επαγγελματιών για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ο Αλέξης Τσίπρας , ήταν λαλίστατος και τα βρήκε όλα καλώς καμωμένα από την κυβέρνησή του: Διαχώρισε τις κινητοποιήσεις σε δίκαιες και άδικες, χρεώνοντας μάλιστα την ΓΣΕΕ, την ΠΑΣΕΓΕΣ , τους "μεγαλοδικηγόρους" και τους μεγαλοιδιοκτήτες "διαγνωστικών Κέντρων" στη "συμμαχία των προθύμων του ΝΑΙ" και διαλάλησε: Εμείς παλεύουμε για όσους μας εμπιστεύτηκαν.

Προανήγγειλε αλλαγές για ελεύθερους επαγγελματίες , μίλησε για εξαντλητικό διάλογο και προσπάθεια αποκατάστασης των αδικιών για τους αγρότες με χαμηλά εισοδήματα αλλά υπεραμύνθηκε όλων των επιλογών της κυβέρνησης προκειμένου να κλείσει επιτυχώς η αξιολόγηση, διατρανώνοντας την βεβαιότητα πως " και η αξιολόγηση θα κλείσει και το χρέος θα ελαφρυνθεί", ενώ μίλησε και για αλλαγή του εκλογικού νόμου, χωρίς πάντως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Όπερ σημαίνει: ουδεμία υποχώρηση για το Ασφαλιστικό, για το οποίο κάλυψε απόλυτα τον Γ. Κατρούγκαλο: "Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση μπορεί να δεχτεί διορθώσεις αλλά πρέπει να προχωρήσει. το δίλημμα είναι ή μεταρρύθμιση του συστήματος ή κατάρρευση του συστήματος. Αλλά όλοι γνωρίζουν ότι δεν είμαστε εμείς που ευθυνόμαστε για αυτή", είπε.

Σε κεντρικό πολιτικό του αντίπαλο, ανέδειξε, ως φυσικό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ, χαρακτηρίζοντας τον " νεοφιλελεύθερο" ενώ περιγράφοντας εμμέσως και το επόμενο εκλογικό δίλημμα ( όποτε και αν γίνουν εκλογές), ο πρωθυπουργός, μίλησε για δύο πόλους, απαξιώνοντας τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης: "Από τη μία είναι η δεξιά και από την άλλη μεριά είναι η Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, όλοι εμείς οι πολλοί απέναντι στους λίγους". Χαρακτήρισε μάλιστα το Ποτάμι "ποταμίσια μεταρρυθμιστικά εξαπτέρυγα".

Ο κ. Τσίπρας έκανε πάντως και εκτενή απολογισμό των τελευταίων δώδεκα μηνών, από την απαρχή της διαπραγμάτευσης έως και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, εμφανίζοντας όλες τις κινήσεις του ως καλώς καμωμένες και φωτογραφίζοντας τους πρώην συντρόφους του που βρίσκονται τώρα στη ΛΑΕ, ως "ανόητους" γιατί καλούσαν να μην υποκύψει στον εκβιασμό του Grexit.

Σε ό,τι αφορά το δια ταύτα της τρέχουσας διαπραγμάτευσης, ο κ. Τσίπρας επανέφερε την προεκλογική ρητορική του Σεπτεμβρίου, προκειμένου να αποκρούσει τις αιτιάσεις που δέχεται για την εφαρμογή σκληρών μέτρων, διερωτώμενος ρητορικά  ποιος θα εφάρμοζε καλύτερα το μνημόνιο η Ν.Δ, η οποία κατά τον ίδιο ταυτίζεται ιδεολογικά με το ΔΝΤ ή ο ΣΥΡΙΖΑ που, ομοίως κατά τον ίδιο, εκφράζει τις λαικές μάζες και τα συμφέροντά τους; Παρά την αναγνώριση του τριμήνου – κόλαση που έρχεται, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το 2016 θα είναι χρονιά ορόσημο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, διότι θα βγει , όπως είπε η χώρα από την κρίση, αλλά με την κοινωνία όρθια.

Παρά τον "απολογητικό" του τόνο για τα μέτρα που υπέγραψε και καλείται να εφαρμόσει κατανοώντας τις αντιδράσεις των ψηφοφόρων, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τουλάχιστον τετράκις κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας και το γνώριζε και το ενέκρινε ο ελληνικός λαός, δια της ψήφου τους στις εκλογές του Σεπτέμβρη.

Αλγεινή εντύπωση πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι στο αφιερωματικό βίντεο που "προλόγισε" την ομιλία του πρωθυπουργού, στοχοποιήθηκαν δημοσιογράφοι, κατά την πάγια τακτική του ΣΥΡΙΖΑ πως για όλα φταίνε τα ΜΜΕ.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας ανέφερε:

*Είμαστε περήφανοι που δώσαμε ανάσα αξιοπρέπειας σε έναν λαό, είμαστε περήφανοι που φέραμε την δημοκρατία στο προσκήνιο και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

*Μας κατηγορούσαν έξι μηνες που δεν υπογράφαμε όπως όπως ό,τι μας ζητούσαν οι δανειστές. Όταν είδαν το δεν υποχωρούμε έστησαν την παγίδα του grexit, αποφύγαμε τις παγίδες χάρη στην πρωτοφανή στήριξη του λαού που μας έδωσε ψήφο  εμπιστοσύνης σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις σε λιγότερο από έναν χρόνο.

*Η πιο δραματική στιγμή ήταν του δημοψηφίσματος όταν οργανωμένα συμφέροντα έσπερναν στον λαό τον φόβο και τον πανικό. Ο λαός μας όμως έδωσε αναπάντεχη και συντριπτική απάντηση στέλνοντας το πιο ηχηρό μήνυμα δημοκρατίας της Ευρώπης.

*Το τριπλό αποτύπωμα της λαικής ετυμηγορίας δεν μπορεί να σβηστεί. Η Ευρώπη δεν είναι η ίδια. Η σπορά που ρίξαμε έχει αρχίσει να γονιμοποιείται. Ήδη έχουμε κυβέρνηση Αριστεράς στην Πορτογαλία. Και σύντομα θα έχουμε και στην Ισπανία.

*Το τελευταίο διάστημα που βλέπουμε και σημαντική στροφή στον πρωθυπουργό της Ιταλίας αλλά και συνεχή υποστήριξη του Φρανσουα Ολάντ στην ελλάδα. Τίποτα από αυτά δε θα είχε συμβεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν κυβέρνηση στην Ελλάδα να κρατάει τον φάρο της δημοκρατικής αλλαγής στην Ευρώπη.

*Ακόμη και τώρα προσπαθούν ορισμένοι να παραχαράξουν την ιστορία. Μηχανεύονται ξανα μανα την πτώση μιας κυβέρνησης που εξελέγη μόλις πριν από τέσσερις μήνες. Θα διαψευστούν ξανά. Όσο κι αν παλεύουν η κυβέρνηση αυτή θα προχωρήσει και θα βγάλει τον λαό από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Η αξιολόγηση θα κλείσει και θα έρθει η ελάφρυνση χρέους. Ας μη βιάζονται να δημιουργούν κλίμα γιατί θα κουραστούν να βρίσκονται κι αυτή την τετραετία και την επόμενη τετραετία στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

*Λένε πολλοί ότι κάναμε λάθος που δεν αφήσαμε τον κ. Σαμαρά να βγάλει το φίδι απ την τρύπα. Απαντάμε ευτυχώς που δεν τον αφήσαμε να τυλίξει κι άλλο το φίδι γύρω από τον λαιμό της χώρας. Ήταν δεσμευμένος να πάρει 20 δις. επιπλέον μέτρα για το ’15-16-17 κι είχε δεσμευτεί για απολύσεις στο Δημόσιο και πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και χωρίς δεσμεύσεις για ελάφρυνση του χρέους. Είναι θ΄ρασος να ακούει κανείς τον κ. Μητσοτάκη να μιλάει για τη διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ ότι χρέωσε τη χώρα.

*Λένε επίσης ότι κακώς κάναμε το δημοψήφισμα. Ξεχνάνε βέβαια τι περιείχε το τελεσίγραφο των δανειστών που απέρριψε ο λαός. Ξεχνάνε αυτοί π[ου έκαναν την καμπάνια του Ναι και τώρα είναι ενάντια στα αντιλαικά μέτρα όπως η ηγεσία της ΓΣΕΕ και αγροτοσυνδικαλιστές  όπως η ΠΑΓΕΣΕΣ.

* Άλλοι λένε ότι αυτή η συμφωνία που φέραμε είναι ό,τι χειρότερο έχει υπογραφεί. Αυτοί θα έχουν ξεχάσει τι περιελάμβανε το πρώτο και δεύτερο μνημόνιο. Δε θα θυμούνται βεβαια τις 11 διαδοχικές περικοπές σε συντάξεις, κατάργηση των δώρων, το ανελέητο ανθρωποκυνηγητό των μικροφειλετών, δε θα θυμούνται μάλλον το καταστροφικό κούρεμα των ομολόγων. 13 δις κόστισε στα ασφαλιστικά ταμεία το PSI του κ. Βενιζέλου και του κ. Σαμαρά και τώρα μας κουνάνε και το δάχτυλο. Πάει πολύ γιατί ο ελληνικός λαός δεν τρώσει κουτόχορτο . Στο σπίτι του κρεμασμένου καλό είναι να μη μιλάνε για σκοινί. Η συμφωνία έχει δυσκολίες αλλά για πρώτη φορά δίνει δυνατότητα εξόδου.

*Ποια θα ήταν η κατάσταση στη χώρα αν ο κ. Σαμαράς , ο κ, Μητσοτάκης , ο κ. Γεωργιάδης  και η παρέα τους είχαν παραμείνει στη διακυβέρνηση; Για ποια κοινωνία, για ποια ισότητα, για ποια συνοχή θα μιλούσαμε;

*Θα έδινε μάχη η Ν.Δ να προστατέψει τους συνταξιούχους; Είναι νωπή η μνήμη του λαού μας από τις προεκλογικές δηλώσεις του κ. Βρούτση τον Σεπτέμβριο που έλεγε ότι θα έφερνε πρόταση για οριζόντια μείωση κατά τουλάχιστον 30% των κυρίων και εξαφάνιση των επικουρικών. Αυτή την πρόταση έφερε ο κατρούγκαλος; Θα έδινε μάχη η νδ του νεοφιλελεύθερου κ. Μητσοτάκη για την προστασία της α’ κατοικίας, τον ΑΔΜΗΕ ; Δεν θα έδιναν αυτές τις μάχες γιατι δεν τις πιστεύουν. Γιατί η ιδεολογία τους είναι ακριβώς αυτά που πιστεύει το  ΔΝΤ.

*Εμείς σε αυτό τον δρόμο της μάχης θα συνεχίσουμε. Στον δρόμο της διεκδίκησης αλλά φροντίζοντας να δημιουργούμε συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας. Αυτοί που μας οδήγησαν εδώ, η συμμαχία των προθύμων του ναι, πρέπει να δώσουν απαντήσεις.  Τους βλέπουμε σήμερα ξανα να προσπαθούν να μετατρέψουν την αξιολόγηση σε εργαλείο εκβιασμού της κυβέρνησης . Δε γίνεται να ναι κανείς και με τις κινητοποιήσεις και με το ΔΝΤ. Τους καλούμε να μας πουν ποια είναι η δική τους η πρόταση για το ασφαλιστικό; Ποια είναι η πρότασή τους για τους αγρότες που εκείνοι φτωχοποίησαν;

*Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση μπορεί να δεχτεί διορθώσεις αλλά πρέπει να προχωρήσει. το δίλημμα είναι ή μεταρρύθμιση του συστήματος ή κατάρρευση του συστήματος. Αλλά όλοι γνωρίζουν ότι δεν είμαστε εμείς που ευθυνόμαστε για αυτή.

*Ποια είναι η πρόταση της Ν.Δ; Θέλει ή δε θέλει τη μικρή ασύξηση των εισφορών των εργοδοτών που και οι ίδιοι συμφώνησαν; Ή μηπως θέλει τη μείωση των συντάξεων για να αποδείξουν ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει τα ίδια;

*Προχωράμε στις απαιτούμενες διορθώσεις για να προστατευτούν οι νέοι επαγγελματίες, οι νέοι επιστήμονες. Δεν θα βάλουμε στο ίδιο τσουβάλι τους ανασφάλιστους νέους και αυτούς με τα μπλοκάκια με τους μεγαλοϊδιοκτήτες δικηγορικών γραφείων και διαγνωστικών κέντρων που διαδηλώνουν με τα μπλοκάκια.

*Την ίδια στάση θα τηρήσουμε με τους αγρότες. Θέλουμε διάλογο  ειλικρινή. Δε γίνεται κάποιοι απ αυτούς που έκαναν καμπάνια για το "Ναι" και τώρα να εμφανίζονται ως επαναστάτες. Θέλω να ξεκαθαρίσω: Να μην πιστεύει κανείς σε δημοσιεύματα και ειδήσεις για το φορολογικό. Δεν εμπεριέχεται στα προαπαιτούμενα για την α΄ αξιολόγηση. Για το 2016 θα ισχύσει για τους αγρότες ό,τι ίσχυσε και το 15. Να ξέρουν οι αγρότες ότι θα κάνουμε τα πάντα για να προστατέψουμε το εισόδημά τους και να επιλύσουμε τα χρονίζοντα προβλήματά τους.

*Μας λένε κάποιοι ότι είμαστε όλοι ίδιοι. Κανιβαλίζουν ανθρώπους με ιστορία και προσφορά και δεν θα το επιτρέψουμε. Η αλήθεια είναι ότι η πρώτη πράξη αυτής της κυβέρνησης ήταν να μειώσει κατά 25% τους μετακλητούς υπαλλήλους. Έχουμε 630 μετακλητούς όταν η κυβέρνηση της Ν.Δ είχε 1300. Οι πολιτικές θέσεις είναι πολιτικές θέσεις και η δημόσια διοίκηση είναι δημόσια διοίκηση.

*Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να κατηγορήσουμε τον κ. Μητσοτάκη για τις ρίζες του και την οικογένειά του. Θα τον πολεμάμε για τις ιδέες και τις πράξεις του. Σήμερα στα υπουργεία έχουμε διευθυντές και προϊσταμένους που επέλεξε μέσα σε μία νύχτα εκείνος ως υπουργός. Σε αντίθεση με όσα έκανε εκείνος φέρνουμε στη Βουλή έναν νόμο-τομή στη δημόσια διοίκηση. Καταργούμε το ρουσφέτι. Θα τον στηρίξει ο κ. Μητσοτάκης και τα ποταμίσια μεταρρυθμιστικά του εξαπτέρυγα;

*Οι δήθεν μεταρρυθμιστές μπλοκάρουν τη συγκρότηση του ΕΣΡ για να μην προχωρήσουν οι ραδιοτηλεοπτικές άδειες. Δε θα καταφέρουν να μας σταματήσουν.

*Θα πετύχουμε μες στους επόμενους τρεις μήνες να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να βγάλουμε τον λαό από την κρίση όρθιο.

*Από τη μία είναι η δεξιά και από την άλλη μεριά είναι η Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, όλοι εμείς οι πολλοί απέναντι στους λίγους. Εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να δικαιώσουμε την ταξική πλειοψηφία. Για να δικαιώσουμε τις ελπίδες. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι και δεν θα γίνει μια φωτοβολίδα της ιστορίας.  Η Αριστερά αν ξέρει να κάνει κάτι καλά είναι να δίνει μάχες μαζί με τον λαό. Ξέρουμε ότι υπάρχουν ενστάσεις, απογοητεύσεις. Δεν φοβόμαστε εμείς τον δρόμο. Δεν τους βλέπουμε σαν εχθρούς. Θέλουμε με αυτά τα στρώματα να έχουμε διάλογο.

*Η φετινή χρονιά θα είναι η χρονιά της οριστικής ρήξης με το παλιό. Κι αν τα οράματά μας δε χωράνε στη σημερινή πραγματικότητα δεν εγκαταλείπουμε ούτε τα οράματά μας ούτε την πραγματικότητα αλλά αγωνιζόμαστε να φέρουμε την πραγματικότητα στα οράματά μας.

*Να τελειώσουμε με τους εκβιασμούς των πιο εκβιαστικών κύκλων της Ευρώπης σε πείσμα των συσπειρωμένων συμφερόντων του παρελθόντος και της διαπλοκής. Η Ελλάδα θα φύγει μπροστά. Δεν θα μείνει όμηρος των εκβιαστών και των συμφερόντων.

  • Της Νίκης Ζορμπά από το http://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου