Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016

Στο τραπέζι Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και για το Ασφαλιστικό. Τα χειρότερα είναι μπροστά μας...


"Γλυκάθηκε" φαίνεται η κυβέρνηση με την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου προπαραμονές Πρωτοχρονιάς προκειμένου να θεσμοθετήσει το "παράλληλο πρόγραμμα" της σε μία σειρά τομείς.

Αξιόπιστες κυβερνητικές πηγές του Capital.gr αναφέρουν πως στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ Μαξίμου και Υπ. Εργασίας έχει πέσει και η πρόταση να περάσει με ΠΝΠ και το σχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό.

Εξάλλου και οι προτάσεις της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο πολύ κρίσιμο -για τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς- πεδίο είναι αντικειμενικά μέρος του ευρύτερου "παράλληλου προγράμματος" για το οποίο δεσμεύτηκε προεκλογικά.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο Capital.gr πως η διέξοδος μίας ΠΝΠ για το Ασφαλιστικό θα μπορούσε να μπορούσε να ακολουθηθεί σε περίπτωση που "κολλήσουν" εντελώς οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Προηγούμενα, βέβαια, θα εξαντληθούν τα περιθώρια διαπραγμάτευσης, ενώ στη "φαρέτρα" του Πρωθυπουργού  βρίσκεται και ένας κύκλος επαφών με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Μία ΠΝΠ για τη θέσπιση του νέο Ασφαλιστικού συζητείται έντονα μεταξύ ανώτατων κυβερνητικών κύκλων, παρά το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φέρεται να δήλωσε χθες σε άτυπη συνάντηση του με δημοσιογράφους πως δεν θα υπάρξουν άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες. Πάντως ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως στόχος είναι να καλυφτούν όλες οι συντάξεις επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα του Capital.gr, σύμφωνα με το οποίο η κυβερνητική γραμμή πλέον προβλέπει όχι μόνο μη περικοπή των κύριων συντάξεων αλλά και των επικουρικών.

Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό παραδόθηκε την περασμένη Τετάρτη στα χέρια του Πρωθυπουργού από τον Υπουργό Εργασίας, κ. Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο. Αφού γίνει η τελική επεξεργασία του, θα σταλεί τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου  στους θεσμούς

Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει δύο βασικά σημεία :
- Καμία μείωση σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.
- Αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1% και των εργατικών εισφορών κατά 0,5%.
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, το ίδιο σχέδιο προβλέπει ποσοστά αναπλήρωσης 0,8% -1% για τις συντάξεις με 15 χρόνια ασφάλισης και ποσοστά αναπλήρωσης 1,5% για τις συντάξεις με 40 χρόνια ασφάλισης.

Συνολικότερα, με 15 χρόνια ασφάλισης θα μπορεί κανείς να παίρνει μία εθνική σύνταξη χωρίς εισοδηματικά κριτήρια ύψους 384 ευρώ, ενώ για 40 χρόνια ασφάλισης θα ισχύει ποσοστό αναπλήρωσης 60-65%.
Παράλληλα, προτείνεται η σύσταση, οργάνωση και λειτουργία ενός φορέα είσπραξης των εισφορών για όλο το ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και ένας "κουμπαράς" στον οποίο θα συγκεντρωθούν έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, ένα φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και επί των τυχερών παιχνιδιών αλλά και την πάταξη της φοροδιαφυγής.
  • Του Δημήτρη Κατσαγάνη από το http://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου