Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Η πολιτική αντιπροσώπευση στη σύγχρονη Ελλάδα

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ 1996-2015


Τα κείμενα του παρόντος τόμου αξιοποιούν δεδομένα για τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου που συλλέχθηκαν στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος So.Da.Map.

Στο σύνολο των δεδομένων περιλαμβάνονται στοιχεία για τα κοινωνικό-δημογραφικά χαρακτηριστικά και την πολιτική προϋπηρεσία όσων κατέλαβαν έδρα στη Βουλή των Ελλήνων στις οκτώ εκλογικές αναμετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν από το 1996 (Σεπτέμβριος) έως το 2015 (Ιανουάριος).

Στην εικοσαετία αυτή αναδείχθηκαν στο Κοινοβούλιο υποψήφιοι και υποψήφιες με διαφορετικές αφετηρίες, πορείες και κατάληξη. Ορισμένοι και ορισμένες εδραιώθηκαν πολιτικά, άλλοι και άλλες αποστρατεύτηκαν πολιτικά ή/και στιγματίστηκαν ηθικά, ενώ κάποιοι και κάποιες λειτούργησαν ως διάττοντες αστέρες της πολιτικής.

Όλοι/-ες υπήρξαν όμως, έστω και εφήμερα, αντιπρόσωποι του έθνους και φορείς εξουσίας στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Τα κείμενα του τόμου, εκτός από το ότι φωτίζουν πτυχές της αντιπροσώπευσης στην ύστερη Μεταπολίτευση, υπογραμμίζουν τις πολλαπλές δυνατότητες έρευνας που προσφέρει το σχετικό υλικό.

Η ανοικτή πρόσβαση σε αυτό (www.socioscope.gr) παρέχει τη δυνατότητα σε κάθε ερευνητή/-τρια να θέσει νέα ερωτήματα και να συμπληρώσει με τον τρόπο αυτό κομμάτια στην εικόνα των χαρακτηριστικών και της φυσιογνωμίας των μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, αλλά και του εγχώριου κομματικού και πολιτικού συστήματος και της λειτουργίας της δημοκρατίας.

  • Έκδοση Αθήνα 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου