Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Ο σκοτεινός νέος κόσμος είναι μπροστά μας

Οι βαρβαρικές τρομοκρατικές επιθέσεις το βράδυ της Παρασκευής στο Παρίσι, η εκατόμβη νεκρών και το λουτρό αίματος που προκάλεσαν, αλλάζουν τα δεδομένα για την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο.

Ιδιαιτέρως το κλίμα γενικευμένης ανασφάλειας που μετέφεραν στη Γηραιά Ηπειρο διαμορφώνουν εντελώς νέες συνθήκες.

Η εποχή της αθωότητας τελειώνει, το αγαθό της ειρηνικής ζωής παύει κατά τα φαινόμενα να υφίσταται στα μητροπολιτικά κέντρα της Δύσης.

Το Παρίσι τέθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, συνθήκες στρατιωτικού νόμου με απαγορεύσεις κυκλοφορίας επιβλήθηκαν, τα σύνορα έκλεισαν και ο στρατός εκλήθη να συνδράμει το έργο της Αστυνομίας.

Από την εποχή του πολέμου της Αλγερίας έχουν να επιβληθούν τέτοια μέτρα στη γαλλική πρωτεύουσα.

Στον βαθμό μάλιστα που οι τρομοκρατικές επιθέσεις αποδοθούν, όπως όλα δείχνουν, στον ISIS και σε όσα συμβαίνουν στον συριακό εμφύλιο, η όλη κατάσταση θα περιπλακεί ακόμη περισσότερο.

Κατά τα φαινόμενα, το πιεζόμενο Ισλαμικό Κράτος αποφάσισε να μεταφέρει τον πόλεμο στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με προφανή σκοπό να τρομοκρατήσει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και να πιέσει δι' αυτών τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η συγκεκριμένη βαρβαρική επιλογή θα φέρει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Το αντιμετανευστικό κύμα θα γιγαντωθεί, οι εθνικιστικές τάσεις θα ενισχυθούν και οι ευρωπαϊκές ηγεσίες θα πιεσθούν ώστε να δράσουν επιθετικά απέναντι στους νεο-βαρβάρους του Ισλαμικού Κράτους.

Ήδη οι πρώτες δηλώσεις ευρωπαίων ηγετών, με χαρακτηριστικότερη εκείνη του ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, παραπέμπουν σε στρατιωτικές απαντήσεις εναντίον του ISIS.

Τα τύμπανα του πολέμου θα αρχίσουν, κατά τα φαινόμενα, σύντομα να ηχούν.

Αν και είναι νωρίς ακόμη για συμπεράσματα, το βέβαιο είναι ότι είμαστε μπροστά σε νέες συνθήκες. Θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές, όπως αυτή της ελευθερίας στην κίνηση προσώπων, θα δοκιμασθούν πραγματικά στο άμεσο μέλλον.

Οι έλεγχοι πλέον σε αεροδρόμια, λιμάνια, σιδηροδρομικούς σταθμούς θα πολλαπλασιασθούν, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα χάσει ορισμένα από τα βασικά του χαρακτηριστικά και θα μεταφερθεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τη χώρα μας.

Η Ελλάδα αναγκαστικά, εκ της θέσεώς της, θα βρεθεί στο κέντρο της ευρωπαϊκής και διεθνούς προσοχής και θα κληθεί να αναλάβει πλήρη δράση ελέγχου των μετακινήσεων πληθυσμών μέσω του Αιγαίου.

Κακά τα ψέματα, ο νέος κόσμος που ανατέλλει θα είναι πιο σκοτεινός, περισσότερο καχύποπτος  και εν τέλει λιγότερο ελεύθερος.

Σίγουρα δεν θα είναι ίδιος. Τα αιματηρά γεγονότα του Παρισιού οδηγούν σε έναν... άλλον κόσμο.

  • Πηγή: http://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου