Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Παίζει τα ρέστα του ο Τσίπρας


Τρία πράγματα ξεχώρισαν από τη χθεσινή ομιλία του Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο..

Το πιο σημαντικό είναι: Οι μέρες που έρχονται θα είναι δύσκολες. Πάντα πριν τη γέννα υπάρχουν οδύνες. Η διαπλοκή βιώνει τις τελευταίες ημέρες εξουσίας της και επιτίθεται σκληρά. Θα αντέξουμε να υλοποιήσουμε την εντολή που με σαφήνεια μας έδωσε ο λαός τρεις φορές τον τελευταίο χρόνο. Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Από αυτό προκύπτει ένα πράγμα. Η κυβέρνηση παίζει τα ρέστα της για να κρατηθεί στην εξουσία. Το παιχνίδι του εσωτερικού εχθρού είναι γνωστό από παλιά. Σ’ αυτό επενδύει για να συγκρατήσει τις αντιδράσεις της κοινωνίας και για να μην εκφραστούν και με διαρροές βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά η τελευταία φράση του για τις τρεις εκλογικές νίκες έχει αμφίσημη ερμηνεία που μπορεί να σημαίνει και νέα προσφυγή στις κάλπες.

Σημεία δεύτερο: Προσπαθεί να θολώσει τα νερά για τις κοινωνικές αντιδράσεις και κρύβεται πίσω από την κόντρα του ο Τσίπρας με τα τηλεοπτικά κανάλια. Στο πλαίσιο αυτό οξύνει την αντιπαράθεσή του με τη ΝΔ κατηγορώντας τον Μητσοτάκη ότι ξεχρεώνει γραμμάτια με τη διαπλοκή.

Από αυτό προκύπτει σε συνέχεια του προηγούμενου ότι μάλλον καίγεται το σενάριο μιας οικουμενικής ή άλλης κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ και ο Τσίπρας είναι διατεθειμένος να το φτάσει μέχρι τέλους, είτε συνεχίζοντας κανονικά είτε προσφεύγοντας στη λαϊκή ετυμηγορία με όποιο τρόπο.

Σημείο τρίτο: Ο Τσίπρας κατηγορεί εμμέσως πλην σαφώς τους δανειστές ότι δεν θέλουν να κλείσουν την αξιολόγηση και από ότι φαίνεται ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει άμεσα την διαπραγμάτευση. Εδώ πάνω ο Τσίπρας προσπαθεί να ενοποιήσει τους έξω και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που αντιδρούν για να πει ότι του ζητούν σκληρότερα μέτρα. Και έτσι λοιπόν οικοδομεί και ένα blame game από τη μεριά της κυβέρνησης προσπαθώντας να παρουσιάσει τα δικά της μέτρα ως «μνημόνιο με κοινωνική δικαιοσύνη». Στόχος του δηλαδή να κρατήσει τις κοινωνικές δυνάμεις που στράφηκαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια παρά τη δυσαρέσκειά τους για την μετάλλαξη και τις κωλοτούμπες του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ένας βασικός παράγοντας η κοινωνική υποστήριξη ή ανοχή για να μπορέσει να κρατηθεί κάποιος στην εξουσία.

Τα υπόλοιπα περί διαλόγου, βελτιωτικών προτάσεων που είναι στο τραπέζι και δήθεν φως που υπάρχει στο τούνελ είναι γαρνιτούρες που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Η κυβέρνηση ουσιαστικά υπολογίζει, αυτό είναι το βασικό της σενάριο, στην κόπωση όσων αντιδρούν στην κοινωνία και προετοιμάζεται για άλλους είδους αντιπαραθέσεις σε επίπεδο κορυφών. Εκεί εντάσσεται η όλη συζήτηση για τις άδειες και το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές συχνότητες που ο Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα είναι τέσσερις.

  • Από το http://www.antinews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου