Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Γιατί η έλλειψη ύπνου προκαλεί συναισθηματικό χάος

Μία πολύ σημαντική νέα επιστημονική πληροφορία έρχεται να μας κάνει να νοιώσουμε τύψεις για τα ξενύχτια που κάνουμε, ιδιαίτερα για τα άσκοπα. Τα νέα επιστημονικά δεδομένα είναι πολύ δυσάρεστα για τους ανθρώπους - κουκουβάγιες της νύχτας.

Ξέρουμε ότι χρειαζόμαστε οπωσδήποτε το λιγότερο 7 ώρες ύπνου κάθε βράδυ για να παραμένουμε υγιείς, και ότι ο διακεκομμένος ύπνος, μπορεί να τόσο επιβλαβής για τον οργανισμό μας, όσο και η παντελής έλλειψή του.

Αυτό που δεν γνωρίζαμε, όμως, είναι ότι η ικανότητα του εγκεφάλου μας να ρυθμίζει τα συναισθήματά μας μπορεί να μπει σε σοβαρό κίνδυνο, εάν κοιμόμαστε λίγες ώρες, ακόμη κι αν ξενυχτήσουμε μία και μόνη φορά.  Ετσι, λοιπόν, εάν σηκώνεστε από το κρεβάτι σας το πρωί μέσα στα νεύρα - μετά από ένα ξενύχτι - υπάρχει επιστημονική απόδειξη πλέον για το τί συμβαίνει.

Ισραηλινοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ κατάφεραν να προσδιορίσουν τον νευρολογικό μηχανισμό που ευθύνεται για τη διατάραξη της ρύθμισης των συναισθημάτων μας, ενώ διαπίστωσαν ότι τα προβλήματα άρχιζουν να συμβαίνουν μετά από - μία μόλις - νύχτα αϋπνίας.

Δεκαοκτώ εθελοντές παρέμειναν όλη τη νύχτα και υποβλήθηκαν σε fMRI (λειτουργική μαγνητική τομογραφία) και EEG (ηλεκτροεγκεφαλογράφημα), ώστε οι επιστήμονες να παρακολουθήσουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους.

Ο Τ. Hendler προσθέτει ότι πριν από τη μελέτη, οι επιστήμονες δεν ήταν σίγουροι για το ποιός είναι ο μηχανισμός που είναι υπεύθυνος για τις συναισθηματικές βλάβες που προκαλούνται από την απώλεια του ύπνου. Προφανώς έχετε όλοι βιώσει το περιστατικό ενός κακού ύπνου το προηγούμενο βράδυ και την επόμενη μέρα όλα να πηγαίνουν στραβά. Μπορείτε θυμώσετε για ασήμαντο λόγο με το σύντροφό σας ή ακόμη και με το σκύλο σας.

"Θεωρήσαμε ότι η έλλειψη ύπνου σίγουρα εντείνει την επεξεργασία των συναισθηματικών εικόνων, θετικών και αρνητικών και έτσι εμποδίζει την ικανότητα του εγκεφάλου για απλές εκτελεστικές λειτουργίες», λέει ο Hendler. «Αυτό που σίγουρα δεν περιμέναμε να δούμε και μας άφησε έκπληκτους ήταν ότι, μας επηρεάζουν εξίσου έντονα στην επεξεργασία του εγκεφάλου μας και οι ουδέτερες εικόνες”.

Αυτό σημαίνει ότι μετά από ένα ξενύχτι, ακόμη και με την παραμικρή αφορμή μπορούμε να ξεσπάσουμε σε θυμό ή δάκρυα, κι αυτό επειδή η γνωστική επεξεργασία του εγκεφάλου μας θα έχει παραβιαστεί. Ο Τ. Hendler και οι συνεργάτες της μελετούν τώρα το πώς οι διάφορες μέθοδοι παρέμβασης στον ύπνο και η υπνοθεραπεία, θα μπορούσαν να μειώσουν τη συναισθηματική δυσλειτουργία, το άγχος, την κατάθλιψη, και το μετα-τραυματικό στρες.

  • Οι πληροφορίες είναι από το http://yolife.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου