Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Εκλογές την Κυριακή 20 Σεπτέμβρη;

Οι πρωθυπουργικές δηλώσεις για τις εκλογές. Ξαφνικά, ξανά στις κάλπες… Λύνεται έτσι το πρόβλημα;


Την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αποφάσισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά από ευρεία σύσκεψη στο γραφείο του στη Βουλή με κυβερνητικά και κομματικά στελέχη. Πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής είναι η 20η Σεπτεμβρίου. Ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του τόνισε πως «θέτει στην κρίση του ελληνικού λαού όλα όσα έπραξε». «Η λαϊκή εντολή που πήρα στις 25 του Γενάρη εξήντλησε τα όριά της. Και τώρα πρέπει να πάρει το λόγο εκ νέου ο κυρίαρχος λαός», τόνισε.
Μετά την ανακοίνωση ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και υπέβαλε την παραίτησή του ζητώντας την έναρξη των διαδικασιών για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Πλέον η σκυτάλη περνάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος θα πρέπει να δώσει, βάσει Συντάγματος, τις διερευνητικές εντολές για σχηματισμό κυβέρνησης στο δεύτερο και το τρίτο κόμμα. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης ανακοίνωσε πως «θα εξαντλήσει όλα τα όρια της διερευνητικής εντολής» λέγοντας μάλιστα πως θέλει να καθυστερήσει την προσφυγή στις κάλπες.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος διαβεβαίωσε ότι θα ασκήσει τα καθήκοντά του κατά τους κανόνες του Συντάγματος και με στόχο πάντα να διασφαλιστεί ότι θα καλυφθούν οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα με την πρόσφατη συμφωνία και χωρίς να κινδυνεύσει η πορεία της χώρας στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημειώνεται πως η αντίδραση της Κομισιόν για την προκήρυξη εκλογών ήταν θετική καθώς όπως ανέφεραν όλοι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι μέσω των εκλογών «θα μπορούσε να ενισχυθεί η υποστήριξη στο πρόγραμμα».
Βάσει του Συντάγματος μετά την αδυναμία του δεύτερου και του τρίτου κόμματος να σχηματίσουν κυβέρνηση, όπως αναμένεται να συμβεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκαλεί σύσκεψη αρχηγών για σχηματισμό ευρύτερης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή και εάν δε βρεθεί λύση, τότε η Βουλή διαλύεται και προκηρύσσονται εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση. Υπηρεσιακή πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναλάβει πιθανότατα η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, ως η αρχαιότερη δικαστικός.

  • Πηγή: TVX.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου