Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

«Κεντρική πολιτική σκηνή για εμένα, είναι η Αθήνα»

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΜΙΝΗ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΣ ΝΕΡΙΤ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΒΑΛΙΑ ΠΕΤΟΥΡΗ ΚΑΙ ΜΑΡΙΟΝ ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ

Τί έπαιξε ρόλο στην επανεκλογή του
Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: «Στην περίπτωση ενός απερχομένου δημάρχου, αναγνωρίζονται σε μεγάλο βαθμό αυτά που έκανε, στα 3,5 χρόνια της θητείας του. Ο κόσμος, μας δίνει μία δεύτερη ευκαιρία, αφού ρίξαμε τα θεμέλια, να ανυψώσουμε τώρα το οικοδόμημα. Εμείς κατά βάση κρατήσαμε όρθιο το Δήμο και την πόλη, αυτά τα 3,5 χρόνια, τα χρόνια της κρίσης, αυτό που απομένει τώρα, είναι να αναμορφώσουμε την πόλη της Αθήνας».
Ποιο στίγμα θέλει να αφήσει στην Αθήνα
Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: «Είναι δύσκολο να τα συμπυκνώσει κανείς, όλα σε ένα. Το ζητούμενο είναι, να φέρουμε την Αθήνα στον 21ο αιώνα, γιατί είναι μία πρωτεύουσα, η οποία και πριν από τη θητεία μου, εμφάνιζε μια εμφανή υστέρηση, σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Το ζήτημα είναι να κάνουμε τώρα μία Αθήνα εξωστρεφή, μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».
Για τους επόμενους στόχους αναφορικά με την εικόνα της πόλης
Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: «Υπογράψαμε με τον κ. Δένδια το σύμφωνο συνεργασίας, μεταξύ του δήμου Αθηναίων και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Είναι κάτι το οποίο εκκρεμούσε από το Φεβρουάριο. Το είχαμε βάλει στον πάγο, για να μη θεωρηθεί ότι είναι ένα προεκλογικό πυροτέχνημα. Τώρα πια μπήκαν οι βάσεις για μια σταθερή, μόνιμη και συστηματική συνεργασία, του Δήμου, με την ΕΛ.ΑΣ. Γιατί αυτή η συστηματική συνεργασία; γιατί μας αφαίρεσαν τη δημοτική αστυνομία. Ένα χρόνο, αυτή η απουσία της δημοτικής αστυνομίας, έχει φέρει την πόλη σε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, όχι μόνο στο θέμα της στάθμευσης, αλλά γενικότερα, στα θέματα της ευταξίας. Οπότε τώρα, πάρα πολύ δυνατά, πρέπει να συνεργαστούμε με το υπουργείο, ούτως ώστε να φέρουμε την τάξη στη λειτουργία της Αθήνας, γιατί χωρίς αυτό, δύσκολα θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στις βαθιές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η πόλη».
Περί συνεργασίας με την αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο
Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: «Δυστυχώς ο Καλλικράτης, δεν επιτρέπει, να δώσουμε αντιδημαρχίες, σε μέλη του δημοτικού συμβουλίου που ανήκουν στην αντιπολίτευση. Υπάρχουν όμως άλλοι τρόποι να δημιουργήσουμε συναινέσεις, να κάτσουμε να δούμε τα προγράμματά μας, που μπορούμε να συγκλίνουμε. Φυσικά, έχει μια συμπαγής πλειοψηφία, αλλά η αντιπολίτευση είναι κατακερματισμένη. Θα το δούμε με τις υπόλοιπες δημοκρατικές δυνάμεις, με τις οποίες θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε μαζί».
Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες του δήμου Αθηναίων για τη στήριξη της Επιχειρηματικότητας
Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: «Προτρέπω τους Αθηναίους και τις Αθηναίες να πάνε στην Τεχνόπολη, όπου έχουμε φτιάξει τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας. Εκεί, νέοι άνθρωποι, πηγαίνουν, παρουσιάζουν τις ιδέες τους σε θέματα καινοτομίας, εκπαιδεύονται, πληροφορούνται, έρχονται σε επαφή με επιχειρήσεις. Εκεί υπάρχουν και τα δύο μεγάλα πανεπιστήμια της πόλης που ειδικεύονται σ’ αυτά τα πράγματα, το Πολυτεχνείο και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Φέραμε κοντά την έρευνα με την αγορά. Είναι πάρα πολύ δυναμικό, είναι το “INNOVATHENS”, μέσα στην Τεχνόπολη, σε ένα χώρο που συχνάζουν οι νέοι. Ειλικρινά τους ενθαρρύνω, τους προτρέπω να πάνε να ξεναγηθούν, να δουν περί τίνος πρόκειται».
Για τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά
Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: «Να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με τα πρόσωπα και τις μεμψιμοιρίες των προσωπικών πικριών, αντεκδικήσεων και να ασχοληθούμε προγραμματικά με τα ζητήματα. Και θα τολμούσα να πω όχι μόνο για την κεντροαριστερά, αλλά γενικότερα, ότι δεν συζητάμε πάνω στο πως βλέπουμε το μέλλον της χώρας, πάνω σε ποια πολιτική. Έχουμε μεγάλες προκλήσεις. Εμείς στο Δήμο, ζούμε σε ένα εργαστήριο πολιτικής. Πώς συνεργάζεσαι λ.χ. με τον ιδιωτικό τομέα; Στα θέματα περιβάλλοντος, που δίνεις το βάρος; Σε σχέση με την ανάπτυξη, πώς αντιμετωπίζουμε τη φτώχεια; τα νέα φαινόμενα της φτώχειας; Πώς βλέπουμε την πορεία μας μέσα στην Ευρώπη; Αυτά είναι τα μεγάλα ζητήματα, αυτά πρέπει να κάτσει να συζητήσει η κεντροαριστερά και όχι τί είπε ο ένας και τί είπε ο άλλος και όλη αυτή τη μικροπολιτική, η οποία ουσιαστικά δεν καταλήγει σε τίποτα απτό και συγκεκριμένο».
Για το εάν πρέπει να ενωθεί η κεντροαριστερά
Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: «Ναι, πρέπει όλοι να πορευθούν με ανοιχτή καρδιά και ανοιχτά μυαλά, προ πάντων. Και να κάτσουν να συζητήσουν, το επαναλαμβάνω και θα γίνομαι μονότονος, προγραμματικά».
Για το εάν θα δεχόταν να “μετακομίσει” στην κεντρική πολιτική σκηνή
Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: «Κεντρική πολιτική σκηνή για εμένα, είναι η Αθήνα. Όποιος κατορθώσει να λύσει τα προβλήματα της Αθήνας και να τη φέρει πραγματικά στον 21ο αιώνα, έχει κάνει την πιο σημαντική δουλειά, που μπορεί να αναγνωρίσει κάποιος αυτή τη στιγμή στη δημόσια πολιτική».
Περί συνεργασίας με τη νέα Περιφερειάρχη Αττικής
Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: «Συνεργασία, συνεργασία, συνεργασία. Όλοι, ένα σκοπό έχουμε. Να υπηρετήσουμε το δημόσιο συμφέρον. Και επειδή αυτό είναι το βασικό αντικείμενο της Περιφέρειας, να χρησιμοποιούμε τους ευρωπαϊκούς πόρους προς όφελος της ανάπτυξης της χώρας. Εγώ, θα επιχειρήσω να συνεργαστώ με την κυρία Δούρου, την πήρα τηλέφωνο, την συνεχάρην για την εκλογή της, έχω καθήκον να συνεργαστώ μαζί της και δεν έχω κανένα λόγο, αυτή τη στιγμή, να μην πιστεύω, ότι το ίδιο θα κάνει και αυτή με εμένα και με όλους τους δημάρχους».
Πόσο εύκολη είναι η συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ
Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: «Εγώ δεν ακολουθώ ούτε κυβερνητικές, ούτε αντικυβερνητικές πολιτικές. Ακολουθώ την κοινή λογική και είμαι πραγματιστής. Αν καθόμουν ότι έκανε η κυβέρνηση να το καταγγέλλω ως μνημονιακό, να ρίχνω πέτρες και να προσπαθώ να κάνω το Δήμο, μετερίζι αντίστασης ή αντίστροφα, να είμαι δουλικός απέναντι στην κυβέρνηση και να προσανατολίζω τα συμφέροντα του δήμου σ’ αυτή την κατεύθυνση, δεν θα είχα κάνει τη δουλειά μου σωστά. Και να σας πω και κάτι; Δεν θα με είχε επανεκλέξει και ο κόσμος. Γιατί ο κόσμος, είναι ώριμος και μπορεί να καταλάβει. Όταν λέω ότι πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας, δεν λέω κάτι απολιτικό. Μιλάω για πολύ σοβαρές πολιτικές επιλογές που πρέπει να γίνουν στη χώρα, απεγκλωβιζόμενοι από μνημόνιο-αντιμνημόνιο, πρώτον, και δεύτερον κρατώντας τις πολιτικές μας διαφωνίες, αλλά αφήνοντας την πόλωση στην άκρη. Να κάτσουμε, να συζητήσουμε, να δούμε που μπορούμε να συνεννοηθούμε, να πορευθούμε και όπου δεν μπορούμε, να αντιπαρατεθούμε. Αλλά ας κάτσουμε να δούμε τί μπορούμε να κάνουμε μαζί. Αυτό λέω εγώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου