Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Αλλάζει το τοπίο στις εφημερίδες

O χώρος του τύπου «πεθαίνει». Δεν είναι δύσκολο να το καταλάβει κανείς, αρκεί να ρίξει μια ματιά στις κυκλοφορίες των εφημερίδων, στις απληρωσιές των εργαζόμενων και στην κατάρρευση της ουσιαστικής παρέμβασης που έχουν.

Το κλείσιμο των ΝΕΩΝ και του ΒΗΜΑΤΟΣ, όμως, δρομολογεί ραγδαίες εξελίξεις οι οποίες πάντως είναι απορίας άξιον πώς γίνονται σε μια χώρα που έχουν διαλυθεί τα πάντα. Προφανώς η δημιουργία νέων εφημερίδων ή «εκδοτικών ομίλων» να έχει να κάνει με την εξουσία που θεωρούν ότι έχουν, με την παρέμβαση που πιστεύουν πως μπορούν να πετύχουν ή με τις προσδοκίες τους ότι θα βγάλουν λεφτά ή θα ελέγχουν την εξουσία.

Τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, τουλάχιστον τρεις εφημερίδες θα βγουν στα περίπτερα, προφανώς για να καλύψουν τα κενά ή γιατί οι εκδότες τους έχουν βρει αφανείς χρηματοδότες. Γιατί δεν μπορεί από τη μια να μην πληρώνεις τους εργαζόμενους που έχεις κι από την άλλη να βγάζεις κι άλλα έντυπα.

Έχουμε και λέμε λοιπόν και τα συμπεράσματα δικά σας.

Την Τρίτη που μας έρχεται θα κρέμονται στα μανταλάκια οι ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ του Νίκου Χατζηνικολάου ο οποίος έχει τρεις – τέσσερις μήνες απλήρωτους τους εργαζόμενους στη Real αλλά δεν πειράζει. Θα είναι καθημερινή, πρωϊνή και στο Σαββατιάτικο θα ενταχθεί η ΑΓΟΡΑ και ο ΦΙΛΑΘΛΟΣ για να γίνει πιο ισχυρό φύλλο. Ο Χατζηνικολάου πήρε ελάχιστο κόσμο και θα βγάλει την εφημερίδα με τους υπάρχοντες... απλήρωτους δημοσιογράφους ενώ διαρρέει ότι έχει fund πίσω του που βάζει τα λεφτά.

Τις επόμενες ημέρες θα βγει και η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ του Γιάννη Κουρτάκη και φημολογείται ότι «σπρώχνονται» αρκετά χρήματα σε δημοσιογράφους του ΔΟΛ για να στελεχώσουν το φύλλο. Θα κινείται στο χώρο του κέντρου ενώ, το διευκρινίζουμε: «Δεν έχει καμιά σχέση ο Μαρινάκης» με μέσα ενημέρωσης.

Η μεγάλη έκπληξη που γεννά και απορίες είναι η είδηση ότι εφημερίδα θέλει να βγάλει και ο... Μαυρίδης του Liberal πρώην στέλεχος του Capital.

Ο Μαυρίδης φέρεται να θέλει να βγάλει εφημερίδα που θα κινείται στα γνωστά μονοπάτια του κεντροδεξιού, φιλελεύθερου χώρου που ο ίδιος θέλει να αυτοπροσδιορίζεται και να εκπροσωπεί. Κι επειδή πολλά ακούγονται, π.χ. ότι παίρνει μέρος στους πρωϊνούς καφέδες της οδού Πειραιώς, γεννάται η απορία για το ποιος θα χρηματοδοτήσει το εκδοτικό εγχείρημα;

Υπάρχει χρήμα στη ΝΔ και θέλει ο Κυριάκος τώρα που βλέπει εξουσία να φτιάξει το δικό του εκδοτικό μαγαζί; Είναι η Ντόρα που θέλει να έχει στήριγμα αφού πολλοί φοβούνται ότι θα ξανανοίξει το θέμα της Siemens και του Χριστοφοράκου;

Άραγε η Νέα Δημοκρατία δεν έχει μάθει από τα λάθη του παρελθόντος; Θα στήσει εκδοτικά μαγαζιά για να έρθει στην εξουσία και να την «ξεσκίζουν» ξανά για διαπλοκή; Λίγο μυαλό δεν έχουν να πάψουν να κάνουν ανοησίες;

Όμως, το γενικότερο συμπέρασμα είναι ότι με πωλήσεις εφημερίδων καθημερινά της τάξης των 50-60 χιλιάδων και τις Κυριακές λίγο πάνω από 300 χιλιάδες κάποιο λάκκο έχει η φάβα για να στήνονται και νέα έντυπα.

  • Από το http://www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου