Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Ομιλία δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη στα εγκαίνια της Δημοτικής Πινακοθήκης

Η ομιλία του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, στα εγκαίνια της έκθεσης «Αθήνα, 180 χρόνια πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους» στο κεντρικό κτίριο της Δημοτικής Πινακοθήκης που επαναλειτουργεί.

Η επαναλειτουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης, στο ιστορικό νεοκλασικό κτίριο της οδού Πειραιώς, είναι μια καλή και αισιόδοξη είδηση που αφορά όλους μας, κατοίκους και επισκέπτες της Αθήνας, και όχι μονάχα το φιλότεχνο κοινό.

Η πινακοθήκη που στεγάζεται στο κτίριο του παλιού Βρεφοκομείου θα δώσει ζωντάνια και νέο ενδιαφέρον σε μια δύσκολη περιοχή του κέντρου της πόλης. Λειτουργώντας συμπληρωματικά και παράλληλα με το τμήμα που βρίσκεται στο όμορφο κτίριο του Μεταξουργείου, ξαναμπαίνει στη ζωή και την καθημερινότητά μας, με μια πλούσια και σπουδαία έκθεση που τιμά τα 180  χρόνια της Αθήνας ως πρωτεύουσας  του ελληνικού κράτους.

 Η έκθεση, που εγκαινιάζουμε, παρουσιάζει περισσότερα από 100 έργα κορυφαίων ζωγράφων, χαρακτών και γλυπτών, μεταξύ των οποίων δημιουργίες του Φιλιππότη, του Παρθένη, του Ιακωβίδη, του Τσίλερ και πολλών άλλων, τα οποία, αποτυπώνοντας όψεις, σκηνές, τόπους και πρόσωπα από την αθηναϊκή ζωή της νεότερης Ελλάδας, μας αφηγούνται μια διαφορετική, γεμάτη έμπνευση και στοχασμό, ιστορία της Αθήνας.

Μας προσφέρουν έτσι ένα μοναδικό εικαστικό ταξίδι, που γεφυρώνει το παρόν με το παρελθόν και με το δικό του τρόπο δείχνει πόσο όμορφο και δημιουργικό μπορεί να είναι και το μέλλον.

Χωρισμένη σε πέντε θεματικές ενότητες, η έκθεση, Αθήνα, 180 χρόνια πρωτεύουσα της Ελλάδας, είναι αποτέλεσμα επίπονης και καλά σχεδιασμένης δουλειάς, και πολλές και θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στους δυο επιμελητές της, την Κάλλη Πετροχείλου και τον Γιάννη Κολοκοτρώνη.

Πλαισιώνεται από παράλληλες δράσεις, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα ώστε να είναι προσιτή και απολαυστική σε όλες και όλους. Θα δίνει επίσης και στους πολυάριθμους πλέον επισκέπτες της πόλης μας, όπως δείχνει η εντυπωσιακή αύξηση φέτος της τουριστικής κίνησης στην Αθήνα, τη δυνατότητα μιας διαφορετικής γνωριμίας με την ιστορική πρωτεύουσα της Ελλάδας και την πλούσια πολιτισμική ιστορία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου