Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Πετάμε φαγητό ενώ δίπλα μας πεινάνε!

Σύμφωνα με έρευνα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, κάθε νοικοκυριό στην Ελλάδα σπαταλά 98,9 κιλά τροφικών αποβλήτων ανά άτομο σε ετήσια βάση.

Από αυτά, τα περίπου 30 θα μπορούσαν να αποφευχθούν με μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας καταναλωτικές συνήθειες.

Έρευνα που υλοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την Public Issue για λογαριασμό του προγράμματος Καλύτερη Ζωή έδειξε ότι το 37% των Ελλήνων σπαταλάει φαγητό τουλάχιστον 1-2 φορές τον μήνα, με τους νέους από 18 -34 ετών να πετάνε τη μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού. Στον αντίποδα, οι ηλικίες άνω των 55 πετούν ελάχιστα τρόφιμα.

Σοκάρουν οι αριθμοί για Ευρώπη αλλά και Παγκόσμια

Τουλάχιστον το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται κάθε χρόνο στον κόσμο για κατανάλωση – περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι- σπαταλάται σύμφωνα με έρευνα της Global Food Losses and Food Waste FAO το 2011.

Περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο υποσιτίζονται, ενώ θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τον υποσιτισμό με λιγότερο από το ένα τέταρτο των τροφίμων που σπαταλώνται σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρώπη.

10% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου των πλούσιων χωρών προέρχονται από την καλλιέργεια τροφίμων που καταλήγουν να μην καταναλώνονται.

Το νερό άρδευσης που χρησιμοποιείται παγκοσμίως για την καλλιέργεια τροφίμων που δεν καταναλώνονται θα ήταν αρκετό για τις οικιακές ανάγκες 9 δισεκατομμυρίων ανθρώπων – το μέγεθος του παγκόσμιου πληθυσμού το 2050.

2,3 εκατομμύρια τόνοι ψαριών απορρίπτονται στον Βόρειο Ατλαντικό και τη Βόρεια Θάλασσα κάθε χρόνο. 40-60% όλων των ψαριών που αλιεύονται στην Ευρώπη απορρίπτεται – είτε επειδή δεν είναι στο σωστό μέγεθος ή είδος, ή εξαιτίας του ελλιπούς ευρωπαϊκού συστήματος διαχείρισης.

Για κάθε Ευρωπαίο πολίτη, 179 κιλά τροφίμων σπαταλιούνται κάθε χρόνο στην αλυσίδα παραγωγής και διανομής τροφίμων αλλά και στο σπίτι σύμφωνα με την BIO IS / Eurostat (οι γεωργικές απώλειες δεν συμπεριλαμβάνονται).

Κάθε Ευρωπαίος καταναλωτής σπαταλάει 76 κιλά τροφίμων ετησίως. (BIO IS / Eurostat, οι γεωργικές απώλειες αποκλείονται, μη φαγώσιμα προϊόντα περιλαμβάνονται)

Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι αν χρησιμοποιούνταν περισσεύματα τροφίμων για την εκτροφή ζώων αντί για πρωτογενείς τροφές, θα απελευθερώνονταν ποσότητα τροφίμων ικανή να θρέψει επιπλέον 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Η εκτροφή γουρουνιών με περισσεύματα τροφίμων θα μείωνε σημαντικά την ανάγκη για 40 εκατομμύρια τόνους σόγιας, που καλλιεργούνται σε τροπικά δάση κάθε χρόνο και εισάγονται στην Ευρώπη από τη Λατινική Αμερική για τη διατροφή του ζωικού κεφαλαίου.

  • Του Δημήτρη Συρμάτση, δημοσιογράφου στο "Ράδιο Θεσσαλονίκη" και τη "Βεργίνα Τηλεόραση" και συνδημιουργός του sirma.info

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου