Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Ο Ντράγκι και το αύριο της ποσοτικής χαλάρωσης

Το μέλλον της υπερ-χαλαρής νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί τα τελευταία τρία χρόνια αναμένεται να σκιαγραφήσει σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα παρατείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης πέραν του Δεκεμβρίου του 2017, αλλά και να το αποκλιμακώσει ταυτόχρονα.
Το μέλλον της υπερ-χαλαρής νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί τα τελευταία τρία χρόνια αναμένεται να σκιαγραφήσει σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, με τις αγορές να παρακολουθούν επισταμένα τα βήματα που σχεδιάζει η Φρανκφούρτη.
Οι απτές αποφάσεις αναμένονται αργότερα το φθινόπωρο, όμως σήμερα ο κ. Ντράγκι μπορεί να δώσει την πρώτη εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι.
Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα παρατείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης πέραν του Δεκεμβρίου του 2017, αλλά συνάμα θα δώσει το πρώτο στίγμα για σταδιακή αποκλιμάκωση το ρυθμού αγοράς ομολόγων, που σήμερα ανέρχεται στα 60 δισεκατομμύρια ευρώ ανά μήνα.
Η πρόκληση για τον κεντρικό τραπεζίτη είναι να μην προκαλέσει πανικό στους επενδυτές, που θα προκαλούσε αναταράξεις στις αγορές, αποδομώντας τα όσα έχει πετύχει η Ευρωτράπεζα αυτά τα χρόνια.
Αντίθετα με το QE, η ΕΚΤ αναμένεται να επιμείνει στην πολιτική των πολύ χαμηλών επιτοκίων, καθώς υπάρχει διαδεδομένη ανησυχία ότι τυχόν πρόωρη αύξηση θα μπορούσε να βλάψει τη ροή χρήματος στην πραγματική οικονομία.

Πιέσεις και αγκάθια
Με την οικονομία της ευρωζώνης να βρίσκεται ξεκάθαρα σε φάση ανάκαμψης, οι πολιτικές πιέσεις για ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής αυξάνονται, ειδικά από την πλευρά της Γερμανίας και του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ειδικά δε στο μέτωπο της ποσοτικής χαλάρωσης, ένα ακόμα σοβαρό εμπόδιο είναι το γεγονός ότι έχει συρρικνωθεί ο αριθμός των διαθέσιμων ομολόγων, ειδικά των γερμανικών, μετά από δυόμισι χρόνια αγορών.
Παρά τις πιέσεις όμως, ο πληθωρισμός και το επίπεδο μισθών στην ευρωζώνη, τα οποία αποτελούν βαρόμετρα στο μυαλό το κ. Ντράγκι, παραμένουν μακριά από τα επίπεδα που θέλει η Ευρωτράπεζα, γεγονός που συνηγορεί στη συνέχιση πολύ προσεκτικής πολιτικής.
Ένας ακόμα σκόπελος που αναδύθηκε το τελευταίο εξάμηνο είναι η απότομη ενίσχυση του ευρώ στην ισοτιμία με το δολάριο, η οποία θα μπορούσε να τροφοδοτήσει πτώση του πληθωρισμού.
Η ΕΚΤ δεν παρεμβαίνει στις αγορές συναλλάγματος, όμως ο κ. Ντράγκι δεν αποκλείεται να κάνει κάποια αναφορά στο ευρώ ώστε να καθησυχάσει τις αγορές.

  • Πηγή: http://www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου