Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Αφράτο τσουρέκι με ζαχαρούχο γάλα

Υλικά
2 κύβοι νωπή μαγιά
1,5 φλιτζ. νερό
2 κ.σ. ζάχαρη
1 συσκευασία (397 γρ.) ζαχαρούχο γάλα
100 γρ. αγελαδινό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.γλ. αλάτι
6 αυγά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις


Εκτέλεση
Αναμειγνύουμε τη νωπή μαγιά με το χλιαρό στον κάδο του μίξερ. Διαλύουμε τη μαγιά σε μεγάλο μπολ με το νερό και 1 κ.σ. ζάχαρη. Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μαγιά για 10 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα, το βούτυρο και το αλάτι και αναμειγνύουμε με το μίξερ χρησιμοποιώντας το εξάρτημα του φτερού.
Προσθέτουμε 5 αυγά, ένα τη φορά, και ανακατεύουμε μετά από κάθε προσθήκη. Αλλάζουμε το εξάρτημα του φτερού με τον γάντζο και κατεβάζουμε στην πιο χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι. Όταν η ζύμη μαζευτεί σε μια μπάλα γύρω από τον γάντζο, σταματάμε το χτύπημα. Καλύπτουμε τον κάδο του μίξερ με μεμβράνη και αφήνουμε κοντά σε θερμό σώμα για να φουσκώσει το τσουρέκι για περίπου 1 ώρα.
Κατόπιν αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας και ζυμώνουμε για 6-7 λεπτά το τσουρέκι. Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία ή τέσσερα ίσα μέρη. Τα ρολάρουμε ώστε να γίνουν ομοιόμορφα και τα πλέκουμε σε κοτσίδα. Μπήγουμε την ένωση της κοτσίδας κάτω από το τσουρέκι. Βάζουμε τα τσουρέκια σε βουτυρωμένες λαμαρίνες ή στρωμένες με λαδόκολλα. Φροντίζουμε να αφήσουμε κενό μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν ξανά.
Τα σκεπάζουμε με πετσέτες για να μην ξεραθούν και τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο κοντά σε ζεστό σημείο, για περίπου 45 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160οC, στον αέρα. Όταν φουσκώσουν, χτυπάμε σε μπολ ένα αυγό με λίγο νερό και 1 κ.σ. ζάχαρη και αλείφουμε την επιφάνειά τους. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν ξανά για άλλα 15 λεπτά γιατί με το αυγό συρρικνώνονται ελαφρώς. Όταν είναι έτοιμα, τα ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Αν ροδίσουν πιο γρήγορα, καλύπτουμε τη λαμαρίνα με αλουμινόχαρτο.

  • Πηγή: Από το http://www.parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου