Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Το έθιμο της «γουρνοχαράς» τις ημέρες των Χριστουγέννων. Μνήμες από το παρελθόν...

Τα Χριστούνεννα, η Πρωτοχρονιά και τα Φώτα, πέρα από τη θρησκευτική κατάνειξη και το χαρμόσυνο μήνυμα της έλευσης του Θεανθρώπου στη γη, τα παλαιότερα χρόνια, έδιναν την ευκαιρία για γλέντι και καλό φαγητό, που οι άνθρωποι δεν είχαν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν στην καθημερινότητά τους. Οι προετοιμασίες ξεκινούσαν από νωρίς και είχαν να κάνουν κυρίως με τη σφαγή του γουρουνιού της κάθε οικογένειας, το οποίο, μήνες πριν, το μεγάλωναν ειδικά γι' αυτόν τον σκοπό. Αυτά τα στοιχεία περιλαμβάνονται σε έντυπο της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Παραδοσιακές Γεύσεις του Δωδεκαημέρου» που διοργάνωσε η ΠΕ Τρικάλων, στην κεντρική πλατεία, στις 30 Νοεμβρίου 2013. Η επιμέλεια ανήκει στον κ. Αχιλλέα Λέρα.

Κάθε σπίτι είχε φροντίσει να προμηθευτεί ένα γουρούνι νωρίς την άνοιξη, «έτσι έκαναν οι νοικοκυραίοι». Πήγαιναν στο παζάρι, διάλεγαν ένα καλό γουρουνόπουλο που θα «έβαζε» κρέας, το έριχναν στο σακί και το έφερναν πάνω στο γαϊδούρι. Στο σπίτι είχαν το «γουρνοκούμασο» ένα φραγμένο μέρος στο πίσω μέρος του σπιτιού, συνήθως μικρό για να μην κινείται πολύ το ζώο με μία μικρή κοπανούλα για ταΐστρα. Το τάιζαν κυρίως τυρόγαλο, στο οποίο πρόσέθεταν πίτουρα. Έτσι, το κρέας γινόταν νόστιμο και τρυφερό.

Η διαδικασία, η οποία αναφέρεται στο έντυπο, είχε το χαρακτήρα γιορτής, γι' αυτό και έχει επικρατήσει να λέγεται «γουρνοχαρά» και απαντάται στην παράδοση όχι μόνο των Καραγκούνηδων του κάμπου, αλλά με διάφορες παραλλαγές σε όλα τα χωριά της περιοχής των Τρικάλων και ευρύτερα σε όλη την Ελλάδα. Τα γουρούνια οδηγούνταν στη σφαγή συνήθως τις παραμονές των Χριστουγέννων ή και μερικές μέρες μετά (του Aγίου Στεφάνου). Η διαδικασία ήταν κοπιαστική γι' αυτό και ο κάθε νοικοκύρης προσκαλούσε συγγενείς και γείτονες για να βοηθήσουν.

  • Θύμησες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου