Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Συμφωνία μέσα στην εβδομάδα «βλέπουν» τα διεθνή ΜΜΕ. Αν και θα περάσει από σαράντα κύματα...

Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και η ελπίδες για συμφωνία στα διεθνή ΜΜΕ


Ελπίδες για συμφωνία η οποία θα αποτρέψει την χρεοκοπία και την πιθανή έξοδο της Ελλάδα από το ευρώ διαφάνηκαν την Δευτέρα στη Σύνοδο Κορυφής, γράφει ο βρετανικός Guardian.

Οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας υποδέχθηκαν τις προτάσεις της Αθήνας με ικανοποίηση. Η χθεσινή εξέλιξη είναι η πιο ευνοϊκή εδώ και πέντε μήνες συμπληρώνει η εφημερίδα, η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε διάθεση να προσφέρει «έδαφος» σε δύο θέματα που προκαλούσαν διαφωνίες με τους δανειστές, το θέμα των συντάξεων και της αύξησης του ΦΠΑ.

Στη συνέχεια ο Guardian αναφέρει ότι η χθεσινή Σύνοδος γέννησε ελπίδες για συμφωνία τις επόμενες 48 ώρες. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συναντηθούν σήμερα Τετάρτη, για τρίτη φορά αυτή την εβδομάδα για να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία η οποία θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών την Πέμπτη.

Οι Financial Times στο πρωτοσέλιδό τους αναφέρουν ότι η ελληνική στροφή κρατά ζωντανές τις ελπίδες για συμφωνία. Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης στάλθηκαν πολύ αργά και χωρίς τις απαιτούμενες λεπτομέρειες ώστε να υπάρξει μια οριστική συμφωνία στην έκτακτη σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε το βράδυ της Δευτέρας. Αλλά οι ηγέτες της ευρωζώνης τις καλωσόρισαν ως μια βάση για περαιτέρω συνομιλίες αυτήν την εβδομάδα ώστε να υπάρξει συμφωνία για την απελευθέρωση 7,2 δισ. ευρώ, γράφει η εφημερίδα.

Στη συνέχεια αναφέρεται στις δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων οι οποίοι εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την επίτευξη συμφωνίας και γράφει για την εκρηκτική άνοδο στο ελληνικό χρηματιστήριο και την πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, ενώ υποχώρησαν οι πιέσεις και στα ισπανικά και ιταλικά ομόλογα.

Οι δύο πλευρές, συμπληρώνει η εφημερίδα δεν έχουν συγκλίνει ακόμα όσον αφορά τον ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και τα τρόφιμα.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που παρευρέθηκαν στο Eurogroup, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ήταν ιδιαίτερα σκληρή, υποδηλώνοντας ότι το ελληνικό σχέδιο δεν έχει φτάσει όσο μακριά θα έπρεπε, τονίζουν οι Financial Times.

Την αίσθηση ότι στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής τέθηκαν οι βάσεις για μια συμφωνία εντός της εβδομάδας αποπνέουν οι δηλώσεις ηγετών. Αναμφισβήτητα υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά μέχρι μια ολοκληρωμένη συμφωνία γράφει η DW. Το κεντρικό άρθρο της ελληνικής υπηρεσίας της DW αναφέρεται στις θετικές δηλώσεις από Μέρκελ,  Ολάντ, και Γιούνκερ και τονίζει ότι θα επιδιωχθεί συμφωνία μέχρι την Τετάρτη.

«Ο Τσίπρας καταπίνει τη λιτότητα», γράφει η Telegraph αναδεικνύοντας τις υποχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης από τις αρχικές θέσεις της. Το δημοσίευμα της Telegraph επισημαίνει ότι διαφαίνονται αχνά ελπίδες για την αποφυγή χρεοκοπίας σημειώνοντας πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει ακόμη «ζωντανό».

  • Πηγές: enikos.gr / DW / Financial Times/ Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου