Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Αλαλούμ με τα ταμειακά διαθέσιμα…

ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ


«Μαύρα» σενάρια για τα αποθέματα στα ταμεία της Ελλάδας διακινούνται και πάλι, καθώς το Reuters με δημοσίευμα στο οποίο επικαλείται και δηλώσεις στελεχών του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών, υποστηρίζει ότι τα χρήματα επαρκούν μόνο για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις Απριλίου. Αντίθετα, το Iνστιτούτο Bruegel από τις Βρυξέλλες, σε μια πιο αισιόδοξη προσέγγιση, αναφέρει ότι υπάρχουν ακόμα δυνατότητες.

Συγκεκριμένα, σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι εάν πληρωθούν μισθοί και συντάξεις τον Απρίλιο, τότε τα χρήματα δεν θα φτάσουν για να εξοφληθεί η επόμενη δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Μάλιστα, την εκτίμηση αυτή την αποδίδει σε δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών.

Το Reuters σχολιάζει ότι εφόσον η Ελλάδα δεν κλείσει συμφωνία με τους εταίρους της, τότε μάλλον θα πρέπει να επιλέξει αν θα δώσει μισθούς ή αν θα πληρώσει το ΔΝΤ.

Διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών

Με ανακοίνωσή του, που εκδόθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής 17 Απριλίου, το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει τα σενάρια για άδεια ταμεία. Αναφέρει συγκεκριμένα: «Σημερινά δημοσιεύματα ειδησεογραφικών πρακτορείων που αναφέρονται στα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου θεωρούνται ανυπόστατα και διαψεύδονται με κατηγορηματικό τρόπο».

Ινστιτούτο Bruegel: Η Ελλάδα δεν ξεμείνει από ρευστό - Αντέχει ακόμα

Σε διαφορετικό μήκος κύματος, το Ινστιτούτο Bruegel στις Βρυξέλλες κάνει μια ψύχραιμη εκτίμηση για τις «αντοχές» της Ελλάδας

Συγκεκριμένα, σε παρέμβασή του η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες, Παρασκευή 17 Απριλίου 2015, το Bruegel εκφράζει την εκτίμηση ότι η Ελλάδα αντέχει ακόμα και δεν θα ξεμείνει από μετρητά άμεσα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bruegel, στο τέλος του Σεπτεμβρίου του 2014, τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδα έφταναν τα 86,6 δισεκατομμύρια.

Ακόμα και αν τα 86,6 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν μειωθεί κατά μια δωδεκάδα ή δύο, ωστόσο υπάρχουν ακόμα πολύ περισσότερα από τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ που είχε στο ενεργητικό της η ελληνική γενική κυβέρνηση στα τέλη του 1997.

  • Επιμέλεια: Παρασκευή Βονάτσου. Από το http://www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου