Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Ποιοι κινδυνεύουν άμεσα με πλειστηριασμό του ακινήτου τους

Βασικός στόχος των τραπεζών είναι να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τη νέα νομοθεσία για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς
 

Σε ακίνητα μεγάλης αξίας, σε μη συνεργάσιμους δανειολήπτες, καθώς και σε στρατηγικούς κακοπληρωτές, θα εστιάσουν οι τράπεζες τις ενέργειές τους για την επιτάχυνση των πλειστηριασμών το επόμενο διάστημα.
Στη συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών ομίλων με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη Φρανκφούρτη, έγινε σαφές ότι οι τρέχοντες ρυθμοί εκποίησης ενεχύρων δεν είναι αποδεκτοί.
Στο πλαίσιο αυτό, οι Έλληνες τραπεζίτες δεσμεύτηκαν ότι μέχρι το τέλος του έτους θα παρουσιάσουν νέα στοιχεία που θα δείχνουν πρόοδο στο συγκεκριμένο τομέα.
Βασικός στόχος των τραπεζών είναι να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τη νέα νομοθεσία για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, που ενεργοποιήθηκε από την 1η Σεπτεμβρίου.

Ξεκίνησε η μετάπτωση

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι ενέργειες για τη μετάπτωση πλειστηριασμών που βρίσκονται καθοδόν για το Ειρηνοδικείο, στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Με δεδομένο ωστόσο ότι απαιτείται ειδοποίηση του οφειλέτη δύο μήνες νωρίτερα πριν την αλλαγή αυτή, οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν πριν από τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
Επιτάχυνση θα υπάρξει σίγουρα από το 2018. Εκτιμάται δε ότι τα περισσότερα ακίνητα που θα βγουν στο σφυρί την επόμενη χρονιά, θα εκπλειστηριαστούν ηλεκτρονικά.
Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι τουλάχιστον σε πρώτη φάση, τα νομικά τμήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων θα στραφούν ενάντια σε στρατηγικούς κακοπληρωτές, αυτούς που διαθέτουν τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία που τους επιτρέπουν να αποπληρώσουν το δάνειο τους, αλλά συνειδητά επιλέγουν να μην το κάνουν.
Στο στόχαστρο των τραπεζών θα βρεθούν και πολίτες που αποφεύγουν συστηματικά τη ρύθμιση, αλλά και όσοι χρησιμοποιούν ακίνητα πολυτελείας σε ακριβές περιοχές.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, δεν υπάρχει ούτε ένας συνεργάσιμος δανειολήπτης που να μη βρήκε ανταπόκριση από τις τράπεζες. Οι ίδιες πηγές διαχωρίζουν το δανειολήπτη που αντιμετωπίζει πραγματικές αδυναμίες στην εξόφληση του δανείου του και όμως αναζητά τη ρύθμιση, από τον κατά συνείδηση κακοπληρωτή που κρύβεται πίσω από νόμους, αδυναμίες του συστήματος και Ενώσεις καλοθελητών υποστηρικτών αλληλεγγύης.
Και προσθέτουν ότι οι τράπεζες δεν έχουν κανένα λόγο να στραφούν κατά των αδύναμων δανειοληπτών, ούτε και έχουν ως στόχο τα μικρής αξίας ακίνητα, που έχουν μεγάλη σημασία για τους πολίτες, αλλά περιορισμένη οικονομική αξία για τις ίδιες.
Ο πρωταρχικός τους στόχος είναι οι λεγόμενοι  στρατηγικοί κακοπληρωτές, αυτοί που έχουν και συνειδητά δεν αποπληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους, σε βάρος όσων έχουν πραγματικά ανάγκη , ή πολίτες που αποφεύγουν συστηματικά τη ρύθμιση ενώ χρησιμοποιούν ακίνητα πολυτελείας σε ακριβές περιοχές.

Ο νόμος Κατσέλη
Σημειώνεται ότι πλέον η μοναδική προστασία για την κύρια κατοικία των δανειοληπτών είναι ο επικαιροποιημένος και πιο αυστηρός από το 2016 νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Το ισχύον πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες, που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το στεγαστικό τους ιδίως δάνειο, να ζητήσουν την προστασία της κατοικίας τους από το Δικαστήριο.
Και πάλι ο δανειολήπτης δεν απαλλάσσεται, ούτε και προστατεύεται ένα πολυτελές ακίνητο.
Απλώς, το δικαστήριο παρεμβαίνει και δίνει ένα χρονοδιάγραμμα πληρωμής του στεγαστικού δανείου, που ανταποκρίνεται στις οικονομικές δυνατότητες, αλλά και στην εν γένει κατάσταση του δανειολήπτη, όπως επίσης και στην αξία του ακινήτου.
Πολλές φορές τα δικαστήρια απορρίπτουν τις σχετικές αιτήσεις γιατί διαβλέπουν ότι ο οφειλέτης ενώ μπορεί δεν εξυπηρετεί το δανεισμό του.
Βλέπουμε λοιπόν ότι ακόμη και με το νόμο αυτό δεν προστατεύονται όσοι μπορούν αλλά δεν πληρώνουν, αλλά πράγματι οι ευπαθείς ομάδες.

  • Πηγή: http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου