Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Όταν οι συνταξιούχοι έκλαιγαν στις… όχθες του Μαξίμου. Τους ψέκασαν με χημικά. Ντροπή!..

Ένταση και δακρυγόνα στην πορεία τους για το Ασφαλιστικό. Οι ηλικιωμένοι απαιτούσαν να έχουν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ενώ τρεις κλούβες των ΜΑΤ τους «έφραζαν» τον δρόμο. Η αντίδραση Τσίπρα και η απολογία Τόσκα

Στην διασταύρωση των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Ηρώδου Αττικού σταμάτησε η πορεία των συνταξιούχων (που είχε ξεκινήσει από την πλατεία Κοτζιά) προς το Μέγαρο Μαξίμου.  Τα συνθήματα των ηλικιωμένων «απαιτούσαν» από τον Πρωθυπουργό να γίνει επιτέλους η συνάντηση με τους εκπροσώπους των συνταξιούχων. «Μία συνάντηση που μας χρωστάει εδώ και καιρό» έλεγαν αρκετοί.

Φτάνοντας στην διασταύρωση των δύο οδών, η ατμόσφαιρα είχε αρχίσει να γίνεται αποπνικτική. «Μας έριξαν δακρυγόνα» φώναζε μία γυναίκα που προσπαθούσε να καλύψει το πρόσωπό της. Ένας φωτορεπόρτερ που βρισκόταν στο σημείο μας ενημέρωσε ότι η Αστυνομία έκανε χρήση χημικών όταν κάποιοι ηλικιωμένοι άρχισαν να σπρώχνουν μία κλούβα των ΜΑΤ που τους έκλεινε τον δρόμο: ήθελαν να κατεβούν την Ηρώδου Αττικού προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι ηλικιωμένοι διαμαρτύρονταν για τον νόμο Κατρούγκαλου (τον 4387), που, όπως υποστήριζαν, είναι ο θάνατος των επικουρικών τους συντάξεων. «Δεν θα φύγουμε από εδώ αν δεν συναντηθούμε με τον Πρωθυπουργό» φώναζαν από τα μεγάφωνα ενώ δεκάδες ηλικιωμένοι είχαν καθίσει σε διάφορα σημεία για να συνέλθουν από το σοκ των χημικών.

Κάποια στιγμή ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας ενημέρωσε τους συνταξιούχους ότι ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να τους συναντήσει αλλά είναι διαθέσιμος ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. «Δεν μιλάμε με κανέναν άλλον εκτός από τον Πρωθυπουργό» απάντησαν οι ηλικιωμένοι.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν ενώ οι ασπίδες των αστυνομικών άνοιγαν περιστασιακά για να περάσουν οι παρέες τουριστών που δεν έδειχναν να αντιλαμβάνονται τι ακριβώς συμβαίνει. Εκτός από τους συνταξιούχους και αρκετοί αστυνομικοί είχαν δακρύσει από τα χημικά. «Αφήστε τις ασπίδες για να περάσουμε», «για 800 ευρώ χτυπάτε ηλικιωμένους» φώναζαν οι συνταξιούχοι.

Οταν ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας ενημέρωσε τους συνταξιούχους ότι ο Πρωθυπουργός βρίσκεται στην Βουλή και όχι στο Μέγαρο Μαξίμου, αρκετοί ηλικιωμένοι είχαν ήδη αποχωρήσει. Μια φωνή στη ντουντούκα ανήγγελλε το τέλος της διαμαρτυρίας και έδινε ραντεβού για τις «επόμενες και ακόμα πιο δυναμικές παρεμβάσεις».

Λίγο μετά το τέλος της πορείας, ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασία του Πολίτη Νίκο Τόσκα στον οποίο, σύμφωνα με το Μαξίμου, εξέφρασε την έντονη ενόχλησή του για τη ρίψη χημικών στους συνταξιούχους και του ζήτησε να μην επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό.

Αμεση ήταν και η αντίδραση του κ. Τόσκα που με ανακοίνωσή του «αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για την περιορισμένη χρήση χημικών κατά τη διάρκεια διαδήλωσης συνταξιούχων». Μάλιστα το δελτίο Τύπου προσθέτει ότι, «μετά το σημερινό περιστατικό, δόθηκε εντολή να απαγορευτεί κάθε χρήση δακρυγόνων σε διαδηλώσεις εργαζομένων και συνταξιούχων».

  • Από το http://www.protagon.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου