Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Τι φέρνει στην βαλίτσα του ο Βλαντιμίρ Πούτιν;

Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπογραφούν δύο μνημόνια συνεργασίας, αφενός μεν ανάμεσα στα ΕΛΠΕ και τον ρωσικό πετρελαϊκό όμιλο Rosneft  και αφετέρου ανάμεσα στη διοίκηση του ΚΑΠΕ (Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών) και τον αντίστοιχο Ρωσικό φορέα.

Στο πλαίσιο της νέας συνεργασίας με το Ρωσικό Όμιλο, τα ΕΛΠΕ θα εφοδιάζονται αργό πετρέλαιο από τη Rosneft και θα προμηθεύουν τους Ρώσους με διυλισμένα προϊόντα, κυρίως ντίζελ, αποπληρώνοντας έτσι ένα μέρος ή το σύνολο των προμηθειών αργού. Ανάλογης μορφής είναι η συμφωνία που υπέγραψαν τα ΕΛΠΕ με την ιρανική NIOC, καθώς μέρος της παλαιάς οφειλής που είχαν τα ΕΛΠΕ προς την εταιρεία εξοφλείται με εξαγωγές καυσίμων.

Η συνεργασία του ΚΑΠΕ με τον αντίστοιχο Ρωσικό φορέα θα αφορά κυρίως την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, τόσο στα θέματα Ανανεώσιμων Πηγών, όσο και σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας.

Κατά τα λοιπά ο πήχης, σε ότι τουλάχιστον αφορά τα ενεργειακά θέματα, μπαίνει χαμηλά, για λόγους που σχετίζονται με τις προτεραιότητες, τα πλάνα και τους σχεδιασμούς τόσο της ελληνικής όσο και της ρωσικής πλευράς.

Κατά τις συναντήσεις που θα έχει ο κ. Πούτιν με τον Έλληνα πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο - ο οποίος και τον προσκάλεσε στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μόσχα τον περασμένο Ιανουάριο- και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα συζητηθεί βεβαίως το θέμα του εναλλακτικού αγωγού φυσικού αερίου, μέσω Βουλγαρίας – Ελλάδας - Ιταλίας, που ακριβώς επειδή παρακάμπτει την Τουρκία, αντιμετωπίζεται στην Ευρώπη όχι τόσο αρνητικά όσο αντιμετωπιζόταν ο Turkish Stream προ ενός έτους.

Ωστόσο και οι δύο πλευρές γνωρίζουν ότι το σχέδιο αυτό μπορεί να προχωρήσει μόνον όταν πάρει το πράσινο φως από την Ε.Ε. Για να δοθεί το πράσινοι φως «δουλεύουν» κατά κύριο λόγο οι Ιταλοί και οι Γάλλοι ιδιοκτήτες της Edison. Συνεπώς προς ώρας αναμένεται ότι κατά την επίσκεψη Πούτιν θα επαναδιατυπωθεί, απλώς, η στήριξη των δύο κυβερνήσεων στις προσπάθειες των τριών εταιρειών που έχουν συμφωνήσει για την προώθηση του έργου (Gazprom, Edison και ΔΕΠΑ).

Αξίζει επιπλέον να αναφερθεί ότι η Μόσχα αυτή την περίοδο έχει άλλες προτεραιότητες στα ενεργειακά, πέραν του Νοτίου διαδρόμου, που ακούνε στο όνομα Nord Stream 2. Ο αγωγός που με κόστος 10 δισ. ευρώ και δυναμικότητα 55 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου, έχει ως στόχο να μεταφέρει υποθαλάσσια μέσω της Βαλτικής διπλάσιες ποσότητες ρωσικού αερίου προς τη Γερμανία, έχει διχάσει την Ευρώπη.

Η παραχώρηση του λιγνιτικού κέντρου της Βεύης στους Ρώσους, όπως είχαν ζητήσει παλαιότερα, στο πλαίσιο μιας παλιάς εκκρεμότητας αντισταθμιστικών ωφελημάτων,παρότι εξετάστηκε, δεν συζητείται πλέον από την ελληνική πλευρά.

Το θέμα της σύμπραξης Ρωσικών εταιρειών με τη ΔΕΗ, με άξονα την κατασκευή λιγνιτικής μονάδας στη Μελίτη, έχει συζητηθεί κατά καιρούς, αλλά είναι πλέον σαφές ότι οι Ρώσοι δεν έχουν κάποιο πραγματικό ενδιαφέρον και απλώς συντηρούν το θέμα στο πλαίσιο του ευρύτερου «καλού κλίματος».

  • Από το http://www.eirinika.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου