Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Εφυγε νύχτα απ’ τη Συγγρού ο Σαμαράς

Νέα πολιτική κρίση στη Ν.Δ. πυροδότησε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και ο Αντ. Σαμαράς ανακοίνωσε την παραίτησή του. Τα καθήκοντα του προέδρου αναλαμβάνει ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης για να οδηγήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε έκτακτο συνέδριο όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Ο τέως πρωθυπουργός βρέθηκε αντιμέτωπος με την αμφισβήτηση των «δελφίνων» αλλά και της νεολαίας. Μετά την Ντ. Μπακογιάννη και τον Ν. Δένδια και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Σάκης Ιωαννίδης, έθεσε ευθέως ζήτημα παραίτησης, επιτείνοντας τον εκνευρισμό στην ηγεσία και τη σύγχυση στην οργανωμένη βάση του κόμματος.
Τα όργανα στην Ν.Δ. άρχισαν πριν ξεκινήσει το δημοψήφισμα, το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν η Ντ. Μπακογιάννη τηλεφώνησε στον Αντ. Σαμαρά και του συνέστησε να παραιτηθεί στην περίπτωση που επικρατήσει το «Οχι» και εκείνη από την πλευρά της δεν θα διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ., σύμφωνα με πληροφορίες, χαρακτήρισε παράταιρη την προτροπή της πρώην υπουργού, ενώ συνεργάτες του έλεγαν ότι «καθένας μπορεί να κρίνει αυτές τις δύσκολες στιγμές τη στάση όλων των πολιτικών». Το δεύτερο χτύπημα ήλθε από τον Ν. Δένδια, ο οποίος είχε διαρρήξει τις σχέσεις του με την ηγεσία, αμέσως μετά την ήττα της Ν.Δ. στις 25 Ιανουαρίου, θέτοντας ζήτημα συνεδρίου. Ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε ήττα για τη Ν.Δ. το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και απέδωσε την ευθύνη στον Αντ. Σαμαρά.
Η δήλωση όμως που έφερε τον πρόεδρο της Ν.Δ. σε δύσκολη θέση ήταν αυτή του προέδρου της ΟΝΝΕΔ Σ. Ιωαννίδη, που συμμετέχει και στο Πολιτικό Συμβούλιο και έδωσε το στίγμα των διαθέσεων των άλλων μελών του άτυπου οργάνου, ακόμη και ορισμένων εξ αυτών που βρίσκονται κοντά στον Αντ. Σαμαρά.
«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ξεκάθαρο: Ο ελληνικός λαός και η νέα γενιά γύρισαν άλλη μία φορά το πρόσωπό τους στο παλιό πολιτικό σύστημα. Από εδώ και πέρα, δύο πράγματα πρέπει να γίνουν: Πρώτον, ενωμένοι όλοι οι Ελληνες να πετύχουμε συμφωνία ώστε να παραμείνουμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια μέσα σε 48 ώρες, όπως υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός της χώρας. Και δεύτερον, το υπάρχον πολιτικό σύστημα να καταλάβει επιτέλους το μήνυμα του ελληνικού λαού και να αποχωρήσει».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. βρισκόταν στο γραφείο του στη Συγγρού, σε σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες (Κ. Καραγκούνη, Χρ. Λαζαρίδη, Ν. Τσιούτσια, Δ. Σταμάτη, Θ. Μπούρα) και πήρε την απόφαση αυτή μόλις ανακοινώθηκε το πρώτο συγκεντρωτικό αποτέλεσμα και η συντριπτική διαφορά του «Οχι» από το «Ναι».
Είχε προηγηθεί κύκλος τηλεφωνικών επαφών του Αντ. Σαμαρά με τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου (Μ. Βορίδη, Κυρ. Μητσοτάκη, Αδ. Γεωργιάδη, Μ. Βαρβιτσιώτη κ.ά.). Στη συνέχεια συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον Ευάγγ. Μεϊμαράκη και του ζήτησε να αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου και να οδηγήσει το κόμμα σε συνέδριο.

Οι... δικαιολογίες
Στη δήλωσή του, ο άρτι παραιτηθείς πρόεδρος της Ν.Δ. προσπάθησε να δικαιολογήσει τη στάση που τήρησε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και την πολιτική του ως πρωθυπουργού: «Ως κυβέρνηση αγωνίστηκα με όλες μου τις δυνάμεις για μιαν Ελλάδα καλύτερη μέσα στην Ευρώπη. Ως αντιπολίτευση αγωνίστηκα για να αποφύγει ο τόπος τα χειρότερα. Προειδοποίησα εγκαίρως για εκείνα που επρόκειτο να συμβούν. Πάλεψα για να τα αποτρέψω. Πολλές φορές είχα να παλέψω σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα. Και μέσα κι έξω. Σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα. Τώρα οι κίνδυνοι που επισήμανα επαληθεύονται. Εύχομαι, ειλικρινά, να μη βγουν αληθινοί ώς το τέλος».
Ως προς το δημοψήφισμα και το αποτέλεσμα, ο Αντ. Σαμαράς δεν έκρυψε την απογοήτευσή του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο ελληνικός λαός μίλησε! Σε ένα διχαστικό δημοψήφισμα που έγινε με κλειστές τράπεζες. Πάνω σε ερώτημα ασαφές. Και μέσα σε ελάχιστες μέρες. Τώρα η κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για μια βιώσιμη συμφωνία σε 48 ώρες, όπως υποσχέθηκε! Και δεν πρέπει να χαθεί ούτε λεπτό!»
Επέρριψε την ευθύνη για τις εξελίξεις αποκλειστικά στην κυβέρνηση και κάλεσε «τους εταίρους μας στην ευρωζώνη να βοηθήσουν τη χώρα να παραμείνει μέσα στην Ευρώπη και μέσα στο ευρώ». Εκκληση απηύθυνε και στο εσωτερικό της χώρας «να εξουδετερώσουμε, όλοι μαζί, την απειλή διχασμού» και πρόσθεσε: «Να παραμείνουμε όλοι οι Ελληνες ενωμένοι! Αυτό που μοιάζει τόσο “αυτονόητο”, είναι αυτή τη στιγμή το μεγάλο ζητούμενο για τη χώρα. Και η μεγάλη ευθύνη. Για όλους μας».
Η διαδικασία για το συνέδριο θα δρομολογηθεί όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, αυτό έγινε σαφές στη συνάντηση Σαμαρά - Μεϊμαράκη. Σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση για τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, η Ν.Δ. θα εκπροσωπηθεί από τον Ευάγγ. Μεϊμαράκη.
  • Του Μπάμπη Αγρολάμπου από την ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου