Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Συνέντευξη του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη στον ΣΚΑΙ

Σημεία συνέντευξης δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και τη δημοσιογράφο Άννα Μπουσδούκου.  
Για την αντίδραση στη δημιουργία μουσουλμανικού τεμένους
Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Πρέπει πια πολύ σοβαρά να κάτσουμε να συζητήσουμε, να δούμε, θέλουμε να είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα; Εμείς δεν πάμε σε όλες τις μουσουλμανικές χώρες και υπάρχουν ορθόδοξες εκκλησίες; Εμείς δηλαδή δεν θα έχουμε έναν χώρο λατρείας; Χρόνια εκκρεμεί, δεκαετίες, αυτή η ιστορία, για ένα χώρο θρησκευτικής λατρείας για τους μουσουλμάνους στην πόλη.
ΔΗΜ: Υπάρχει, ωστόσο, έντονη αντίδραση για το σημείο που έχει επιλεγεί.
Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Πρώτον, αν υπάρχει έντονη αντίδραση, αυτοί που τώρα το “σηκώνουν”, γιατί δεν την εξέφρασαν όταν έπρεπε. Δεύτερον, ποια εναλλακτική λύση προσφέρουν και μάλιστα μιας άμεσης εφαρμογής; Γιατί, το τονίζω, είναι διεθνής υποχρέωση της χώρας αυτό, να εξασφαλίζει τη θρησκευτική ελευθερία και λατρεία σε όλους, ανεξαρτήτως θρησκεύματος.
Για το γήπεδο του Παναθηναϊκού
Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Πιστεύω ότι οι οπαδοί του Παναθηναϊκού καταλαβαίνουν, ότι κάποιοι προσπαθούν να παίξουν ένα πολιτικό παιχνίδι, σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα. Ας το αφήσουμε έξω από την προεκλογική περίοδο αυτό το ζήτημα. Πρέπει όμως να ξέρουν, οι οπαδοί του Παναθηναϊκού: πρώτον, ότι η νομοθεσία, έτσι όπως ο δήμος την ετοίμασε, αποκλείει το γκρέμισμα του γηπέδου, προτού χτιστεί καινούριο γήπεδο, και δεύτερον, ότι ο δήμος συνεργάστηκε απόλυτα με τον Παναθηναϊκό στο ζήτημα της πενταετούς επιστροφής  στη Λεωφόρο. Κάναμε τα πάντα, βοηθήσαμε, συμπαρασταθήκαμε. Μην πάνε, λοιπόν, να φέρουν σε αντιπαράθεση τον δήμο με τον κόσμο του Παναθηναϊκού.
ΔΗΜ: Το δικό σας σχέδιο για την επομένη  των εκλογών , αναφορικά με το γήπεδο;
Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Θα παρουσιάσουμε τις δύο εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν  και να επιλέξει ο κόσμος του Παναθηναϊκού, αλλά με πλήρη στοιχεία, πλέον. Και τα πολεοδομικά και τα οικονομικά.
Για τις παρεμβάσεις αναζωογόνησης του Εθνικού Κήπου
Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Ο δήμος, πρώτα απ’ όλα, έχει εξασφαλίσει 2 εκ. ευρώ χρηματοδότηση για έργα στον Εθνικό Κήπο. Από κει και πέρα, έγινε μια μελέτη για  τον Εθνικό Κήπο, με οκτώ μικρές και ήπιες σημειακές  παρεμβάσεις, προκειμένου ο Κήπος να επανέλθει στην αρχική του μορφή, έτσι όπως τον είχαν σχεδιάσει και όπως για πάρα πολλά χρόνια ήταν. Με προσφορά του πολιτιστικού οργανισμού «ΝEON», που σε συνεργασία  με τη Whitechapel Gallery, μια από τις μεγαλύτερες γκαλερί του κόσμου,  κάθε δύο χρόνια θα γίνεται μια έκθεση στον Κήπο με 16 γλυπτά. Όσοι αυτή τη στιγμή διαμαρτύρονται, λέγοντας ότι θα βλάψουμε τον Κήπο, θα κόψουμε δέντρα, να έχουν υπόψη τους ότι εγγυητής για τη σωστή λειτουργία όλων αυτών, ώστε να μην πειραχτεί ούτε ένα κλαδί σε μια πόλη που υποφέρει στο ζήτημα του πρασίνου, είναι ο δήμος και οι αρμόδιες υπηρεσίες του. Να μην υπάρχουν ανησυχούντες λοιπόν.
Για την καθαριότητα στην Αθήνα
Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Εγώ είμαι πεπεισμένος και διαβεβαιώνω με απόλυτα ήσυχη τη συνείδησή μου τους συμπολίτες μας, ότι η Αθήνα δεν είναι μια βρώμικη πόλη. Υπάρχει μια τακτική αποκομιδή των απορριμμάτων, πλένουμε και δρόμους και πεζοδρόμια και πλατείες. Βέβαια, είναι και θέμα αγωγής. Μας λείπει μια αγωγή στο θέμα της καθαριότητας. Από 'κει και πέρα, με τα έργα που γίνονται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα και έχουν στρατηγικό χαρακτήρα για την καθαριότητα, τα 20 βυθιζόμενα κοντέινερ που θα απομακρύνουμε 800 κάδους, ήδη έχουν μπει τα 9 και τα 50 με τετραπλή ανακύκλωση.
Για την παράνομη μετανάστευση
Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Να απολογηθούν στον ελληνικό λαό, εκείνοι που επί χρόνια άφησαν να γιγαντωθεί ένα ζήτημα, χωρίς να ασκείται οποιοσδήποτε έλεγχος. Γιατί δεν υπάρχει μια σοβαρή χώρα που να μην ελέγχει τα σύνορά της. Αυτή τη στιγμή έχουμε δυο ειδών μεταναστευτικούς πληθυσμούς στη χώρα: Έχουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται νόμιμα στη χώρα, εργάζονται αυτοί και οι οικογένειες τους, τα παιδιά τους πάνε σχολείο, πρέπει ταχύτατα να προχωρήσει η ενσωμάτωση αυτών των ανθρώπων στην κοινωνία. Το δεύτερο είναι, οι άνθρωποι που βρίσκονται παράνομα στη χώρα. Η τεράστια ανεργία και η ανέχεια έχει επιφέρει μια σοβαρή αταξία μέσα στην Αθήνα και έχει πυροδοτήσει το ρατσισμό και τη ξενοφοβία. Χρειάζεται από το κράτος, επιτέλους, μια συγκροτημένη μεταναστευτική πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου