Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Ποδήλατο: Πόσο ασφαλής μετακίνηση είναι;

Γεμίσαμε και από ποδήλατα… Έτσι δεν είναι;… Πείτε μας… Σε πόσα νησιά, ή άλλες παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας μας δεν έχουμε δει εκατοντάδες ποδήλατα να κατευθύνονται στην παραλία, ή μέσα στα χωριά και τις πόλεις; Και ακόμα περισσότερο στα νησιά, −όπου είναι πλέον θέμα άποψης, και χρησιμοποιούνται όχι μόνο για πρακτική και φθηνή, αλλά και για μοδάτη μετακίνηση−, συναντούμε μεγάλο αριθμό ποδηλατών.

Όμως… Δεν αναφερόμαστε στους εκ του εξωτερικού προερχόμενους συνειδητούς ποδηλάτες, που έχουν χρόνια τη σχετική παιδεία… Αναφερόμαστε σε εμάς, που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, με την αύξηση της ποδηλασίας, παρά την παντελή έλλειψη υποδομών, κυκλοφορούν στους δρόμους ποδηλάτες κάθε ηλικίας, οι οποίοι, ακόμη χειρότερα, έχουν μεταφέρει στους δρόμους την ανύπαρκτη παιδεία γύρω από την κυκλοφοριακή αγωγή, και φυσικά και τα αρνητικά της μέσης ελληνικής νοοτροπίας, γύρω απ’ αυτό το θέμα.

Θέλουμε να κάνουμε γνωστό στους «εραστές» της πρώτης μας παιδικής μετακίνησης, το τι πρέπει να προσέχουν, αλλά και τις υποχρεώσεις τους στο δρόμο. Ξεκινάμε με μια βασική παράμετρο: οτιδήποτε κινείται στο δρόμο, υπόκειται στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.), άρα και στους κανόνες οδικής ασφάλειας.  Το ότι είμαστε σε ένα απλό δίτροχο που κινείται με την ανθρώπινη δύναμη, δεν σημαίνει ότι απλά είναι ένα χόμπι ή μια απλή οικολογική συμπεριφορά.

Αναφερθήκαμε προηγουμένως στους ποδηλάτες του εξωτερικού και την παιδεία τους. Ναι! Γιατί φορούν πάντα κράνος και σέβονται τους κανόνες κυκλοφορίας. Ας επιστρέψουμε τώρα στα δικά μας, με μια σειρά από μικρές εύστοχες συμβουλές, για να χρησιμοποιήσουμε, αλλά και να απολαύσουμε το ποδήλατο το καλοκαίρι!

Φοράμε πάντα κράνος. Καλό είναι να υπάρχει κάλυψη του δέρματος, γιατί οποιαδήποτε πτώση δημιουργεί έγκαυμα από τριβή, εκτός από τις πληγές.
Στις στροφές των μικρών επαρχιακών δρόμων, που δεν υπάρχει ικανό οπτικό πεδίο, οι ποδηλάτες είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι. Η προσοχή πρέπει να είναι πολλαπλάσια.
Η υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων μας, σε συνδυασμό ακόμα και με τη στιγμιαία έλλειψη προσοχής, δημιουργούν εύκολα ατύχημα.
Τα μέσα προστασίας που προσφέρει ένα ποδήλατο είναι ανύπαρκτα. Όλη η ευθύνη αφορά τον αναβάτη.
Ακόμα και μέσα στις πόλεις, υπάρχουν παγίδες στο δρόμο, «έτοιμες» να δημιουργήσουν ατύχημα, βρίσκονται διάσπαρτες παντού…
Οι οδηγοί των ΙΧ αυτοκινήτων πρέπει να έχουν στο νου τους, ότι ένας ποδηλάτης δεν έχει στη διάθεσή του μέσα προστασίας, και έτσι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Οι γονείς πρέπει να ενημερώνουν τα παιδιά ότι το ποδήλατο, εκτός από διασκέδαση και πρακτικότητα, έχει και ευθύνη.
Η απουσία οργανωμένων ποδηλατοδρόμων δυσκολεύει τη μετακίνηση των ποδηλατών, οπότε η εγρήγορση είναι καίριο μέλημά τους.
Οι πεζοί, μπορεί να έχουν στην προσοχή τους τα αυτοκίνητα και τις μοτοσικλέτες, αλλά ένα ποδήλατο μπορεί να παρασύρει κάποιον θανάσιμα.
Τα σλάλομ στα πεζοδρόμια απαγορεύονται. Το ατύχημα μπορεί να προξενηθεί εύκολα και οι τραυματισμοί μπορεί να είναι ολέθριοι.

  • Επιμέλεια: Θωμάς Κ. Ευθυμίου
  • Από το Blog.xe.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου